Saračević otkrio ključ za pobjedu protiv Srba i taktiku za naslov prvaka

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Danas je ”Sarač” pomoćni trener naše reprezentacije

Pred vratima nam je europska rukometna smotra, i to na našem tlu. Pritom, i zbog tradicije i zbog snage i zbog domaćeg terena naša je reprezentacija favorit. Ne posvemašnji, ali očigledni. Kako bismo malo razjasnili okolnosti u kojima će naša reprezentacija predvođena trenerom koji je s njom nekad ostvarivao najveće uspjehe, Linom Červarom, porazgovarali smo sa Zlatanom Saračevćem. Proslavljenim rukometašom, danas trenerom, nedavno sjajnim televizijskim komentatorom, čovjekom kojem je rukomet – život! Danas je ”Sarač” pomoćni trener naše reprezentacije!

Dakako, neizbježna tema je prva utakmica protiv Srbije u Splitu, sa spoznajom da u sportu često imperativ pobjede i pritisak domaće publike može zakočiti domaćina, konkretno Hrvatsku. Saračević glede te spoznaje ima precizno razmišljanje…

”Ajmo ovako. Takva domaća atmosfera je dobra ako si dobar, opterećujuća ako si loš. I tu nema druge tajne. Pritisak prve utakmice uvijek je težak, čak i da ne igramo protiv Srbije ta prva utakmica bila bi gadna. Još uvijek ne znaš što možeš ili što ne možeš. Sve je to još u fazi ispitivanja, rađa se grč i to veliki. Taj grč se donekle da izbjeći, kroz priču, pripreme, razgovore prije utakmice… Zapravo, taj grč se smanji, ali ga uvijek bude. Poanta cijele priče jest što brže se riješiti grča u tijeku utakmice, u ranijoj fazi. Dakle, dobro početi utakmicu i onda na krilima publike stvarati prednost. Tada taj grč jako brzo prođe. U suprotnom, on može dugo trajati”.

Možemo li od ovoga europskog prvenstva u Hrvatskoj očekivati neke nove promjene u rukometu, izjednačenost je velika, a u takvim situacijama u prednosti je onaj tko ima nešto svježe u igri, inovativno, novo?

”Mislim da ovo prvenstvo neće donijeti ništa novoga, revolucionarnog u rukometnom sportu. Kod nas u rukometu sve se brzo zbiva, prvenstva su svake godine, europsko i svjetsko, a pripreme za ta natjecanja praktički usred sezone traju od tjedan do dva. Ništa se u tako malo vremena ne da bitnije mijenjati u igrama, rasporedima, svi to znamo. Razlika su ipak Olimpijske igre. One su svake četiri godine, između dvije sezone i pripreme znaju trajati najmanje dva mjeseca. Tada treneri zaista mogu tražiti inovacije u igri, ovako ne. Zato mislim da europska rukometna smotra u Splitu neće donijeti ništa novoga, osim što ćemo mi biti prvi puta europski prvaci. Šalim se, ne volim prognozirati, prvenstvo će biti jako i zanimljivo i jedno je sigurno. Gledat ćemo vrhunski rukomet.



Da, igrači su umorni. Ne samo naši, nego svi. Svi smo tu u istom sosu. Pogotovo se to odnosi na igrače iz njemačke Bundeslige, oni igraju jako puno izjednačenih utakmica i igrači zaista na pripreme znaju doći iscrpljeni. Tu Hrvatska reprezentacija nije iznimka, a mislim da je naše dečke Červar znao osvježiti. Igrači su navikli igrati umorni ovakve turnire, to nije nikakva novost, to je stalno stanje”.

Možete li reći ima li uopće na ovome natjecanju pravih favorita?

”Ah, teško. Desetak reprezentacija može očekivati borbu za medalju. A tu su uvijek favoriti Francuzi, Nijemci koji su prvaci Europe, Danska koja je olimpijski pobjednik. Osim njih Švedska će biti jako dobra ekipa, Slovenija, Španjolska, to su sve momčadi koje pucaju visoko, mi smo njima ravni u ambicijama. No, uvijek se može pojaviti netko novi, vidite da je konkurencija strašna. Zato je bitno da prođemo skupinu s četiri boda, da izbjegnemo najjače s početka”.

Kako će, naposljetku, igrati Hrvatska?

”Mora biti dobra. Trener Červar ima teoriju koja je točna, da obranom dobivaš utakmicu, a napadom je možeš izgubiti. Moramo imati agresivnu obranu, moramo biti čvrsti, a u napadu to onda moramo iskoristiti, biti puno pametniji i bez tradicionalnih rupa koje se događaju. Ponavljam, domaći teren je prednost ako si dobar. Ako krene loše, on postaje teret”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI