SKANDAL ZATRESAO FIFA-u! Buknula nova afera, upleten prvi čovjek organizacije pa čak i Nicolas Sarkozy!

Screenshot

Novi skandal potresa nogometni svijet. Procurili su dokumenti koji dokazuju da su Manchester City i PSG svojevremeno izbjegli kaznu Financijskog fair-playa i to uz pomoć prvog čovjeka FIFA-e, Giannija Infantina, koji je tada ordinirao po UEFA-i te tadašnjeg predsjednika UEFA-e Michela Platinija.

Te je navode objavio ugledni njemački Der Spiegel, a navodno je procurilo 70 milijuna stranica dokumenata, koji su uglavnom ‘prljavi veš’  najmoćnijih europskih i svjetskih nogometnih organizacija.

UEFA je 2010. uvela Financijski fair play, kako bi spriječila bogate klubove u sumanutom trošenju novca i time ih je ograničavala na manjak ispod kojeg nisu smjeli ići. FFP je prvenstveno uveden zbog Manchester Cityja i PSG-a, klubova koje su kupili šeici i koji suludo počeli trošiti na skupa pojačanja.

Prema tvrdnjama Nijemaca Gianni Infantino bio je njihov glavni saveznik tada i sastajao se s čelnicima tih klubova te im navodno otkrivao tajne detalje iz UEFA-inih knjiga. Potom su se navodno sklapale nagodbe s UEFA-om kako bi se izbjegle teške sankcije, potpisivali su se ‘sponzorski ugovori’ koje je UEFA tolerirala, a koji su ih štitili da FFP bude u granicama predviđenog.

U skandalu se čak spominje i ime bivšeg predsjednika Francuske Nicolasa Sarkozyja koji je navodno od katarskog Emira Tamina Al-Thaija na sastanku 2010. godine zatražio da kupi PSG i pokrene sportski kanal u Francuskoj, a za uzvrat će Michelu Platiniju reći da Kataru prepusti Svjetsko prvenstvo 2022. godine.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI