Smislena ili besmislena? Što je to Liga nacija i kakve koristi Vatreni imaju od nje?

hns

Za nekoliko dana kreće novo natjecanje u europskom reprezentacijskom nogometu, Liga nacija. Mnogi se ovih dana pitaju kakvo je to natjecanje i kakve će koristi od njega imati reprezentacije. Odasvud dolaze svakojake priče kako je natjecanje besmisleno, kako je riječ o drugoraznednom nadmetanju koje ne treba shvatiti preozbiljno, odnosno u kojem će se moći igrati s mješovitim sastavima ili čak B i C momčadima.

Međutim, u Ligi nacija svaki bi bod mogao biti bitan, ali o tom ćemo kasnije.

Hrvatska svoj put u Ligi nacija započinje 11. rujna protiv Španjolske, a još je u skupini s Engleskom i od rujna do studenoga odigrat će s njima utakmice na domaćem i gostujućem terenu. Sve se to odvija izvan termina kvalifikacija za Europsko prvenstvo, koje pak po novom počinju tek u ožujku 2019. godine. Momčad koja je prva u skupini ide u takozvani ‘Final four’ Lige nacija, koji se igra sljedeće godine. Osim naslova prvaka, u igri su i bogate nagrade, što će ipak obradovati saveze.

Sustav je takav da drugi u skupini Lige nacija ostaje u prvom razredu, a treći, koji je ujedno i posljedjni, ispada. Hrvatska se nadmeće sa Španjolskom i Engleskom, a ako bi neka od te tri reprezentacije bila treća u skupini, završila bi u drugom razedu gdje su ekipe s rejtingom od 13. do 24. mjesta.

E sada, Liga nacija nije samo važna zbog titule i bogatih nagrada, ona je također važna i za Europsko prvenstvo. U slučaju da, recimo, Hrvatska ostane bez plasmana na Euro kroz kvalifikacije, u kojima prolaze po dvije reprezentacije iz deset skupina, što znači njih 20, onda bi svoj put do Eura mogla tražiti i kroz Ligu nacija, odnosno nađe li se među prve četiri momčadi LN-a koje nisu izborila kvalifiakcije.



Završi li Hrvatska među te četiri momčadi, one bi išle u doigravanje za jedno mjesto koje vodi na Euro. Dakle, kao što smo rekli, svaki bod ostvaren u Ligi nacija mogao bi se na kraju važiti, ako reprezentacija podbaci u kvalifikacijama. Gotovo je nezamislivo da od 12 reprezentacija iz prvog razreda više od, recimo, dvije ostanu bez plasmana, a jednostavnije rečeno, Hrvatska, kao i sve ostale sudionice najvišeg ranga Lige nacija, će imati još jednu priliku za plasman na Euro ako kojim slučajem podbaci u kvalifikacijama.

Sudjelovanje u najvišem razredu Lige nacija velika je privilegija za Hrvatsku i ne bi je trebalo shvaćati olako. Nazivati Ligu nacija drugorazrednim natjecanjem nije baš primjereno jer ipak ona može biti spasonosna za bilo koju od tih reprezentacija iz najvišeg ranga. Ne dvojimo stoga da će je Dalić i njegovi Vatreni shvatiti neozbiljno.

LIGA A:
Skupina 1 – Nizozemska, Francuska, Njemačka
Skupina 2 – Island, Švicarska, Belgija
Skupina 3 – Poljska, Italija, Portugal
Skupina 4 – HRVATSKA, Engleska, Španjolska

LIGA B:
Skupina 1 – Slovačka, Ukrajina, Češka
Skupina 2 – Rusija, Švedska, Turska
Skupina 3 – Austrija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska
Skupina 4 – Wales, Irska, Danska

LIGA C:
Skupina 1 – Škotska, Albanija, Izrael
Skupina 2 – Mađarska, Grčka, Finska, Estonija
Skupina 3 – Slovenija, Norveška, Bugarska, Cipar
Skupina 4 – Rumunjska, Srbija, Crna Gora, Litva

LIGA D:
Skupina 1 – Gruzija, Latvija, Kazahstan, Andora
Skupina 2 – Bjelorusija, Luksemburg, Moldavija, San Marino
Skupina 3 – Azerbajdžan, Farski Otoci, Malta, Kosovo
Skupina 4 – Makedonija, Armenija, Lihtenštajn, Gibraltar

Facebook Comments

Loading...
DIJELI