Nikad nitko nije slavio jednog prevaranta kao Italija Rossija 1982. godine

Nakon afere i suspenzije zbog namještanja utakmica vratio se pred Svjetsko prvenstvo 1982., na kojem je nastupio. U prvim utakmicama, igrao je neprepoznatljivo. U četvrtfinalu protiv Brazila zabio je hat-trick za pobjedu Italije 3-2. U polufinalu zabio je 2 gola Poljacima, a u finalu 1 gol u pobjedi Italije nad Zapadnom Njemačkom 3-1. Proglašen je za najboljeg igrača prvenstva. Bio je i najbolji strijelac tog svjetskog prvenstva postigavši 6 golova. Te 1982. proglašen je i za najboljeg svjetskog i europskog igrača

Paolo Rossi, napadač koji je ostao upamćen u nogometnoj povijesti kao jedna od najznačajnijih osoba, bio je ne samo osumnjičen za lažiranje i dogovaranje utakmica, već i osuđen te suspendiran. Unatoč tome, i dan-danas ga slavi cijela domovinska i iseljena Italija.

Rođen je u mjestu Santa Lucia kraj Prata u Toskani. Profesionalnu karijeru započeo je u talijanskom klubu Como. Karijeru je nastavio u Vicenzi, gdje je počeo igrati u napadu, a do tada bio je vezni igrač. Odlično se snašao na novoj poziciji te postao najbolji strijelac druge talijanske lige u sezoni 1975./’76. te najbolji strijelac prve talijanske lige sljedeće sezone s Vicenzom. Prvi je kojemu je to uspjelo. Nastupio je na Svjetskom prvenstvu 1978. godine na kojem je dao 3 gola uz 2 asistencije.

Vicenza je ispala u drugu ligu, a Rossi je otišao na posudbu u Perugiu. Tada je optužen, da je sudjelovao u skandalu s klađenjem. Kažnjen je s tri godine zabrane igranja, što je kasnije smanjeno na dvije godine. Tvrdio je, da je nevin. Kasnije je jedan od sudionika skandala potvrdio, da je Rossi nevin te da je lažno optužen.

Vratio se pred Svjetsko prvenstvo 1982., na kojem je nastupio. U prvim utakmicama, igrao je neprepoznatljivo. U četvrtfinalu protiv Brazila zabio je hat-trick za pobjedu Italije 3-2. U polufinalu zabio je 2 gola Poljacima, a u finalu 1 gol u pobjedi Italije nad Zapadnom Njemačkom 3-1. Proglašen je za najboljeg igrača prvenstva. Bio je i najbolji strijelac tog svjetskog prvenstva postigavši 6 golova. Te 1982. proglašen je i za najboljeg svjetskog i europskog igrača.

S Juventusom je 1984., osvojio talijansko prvenstvo, kup, Kup UEFE i Superkup UEFE, a sljedeće godine Kup prvaka. Kasnije je igrao za Milan i Hellas Veronu, gdje je završio karijeru.



 

U 48 nastupa za talijansku reprezentaciju postigao je 20 golova.

Nalazi se FIFI-nom popisu 125 najboljih svjetskih igrača, koji je sastavio Pele.

No, ta priča s lažiranjem, kao posljedica spleta okolnosti, mu je pomogla da potom napravi fenomenalnu karijeru o kojoj i danas sociolozi vole raspraviti, a psiholozi u cijeloj priči proanalizirati postupke vinovnika tih događaja.

Riječ je o Paolu Rossiju, talijanskom nogometašu koji je planetarnu slavu stekao na svjetskoj smotri 1982. godine u Španjolskoj. Kad je sa svojim pogocima doveo Azzure posve neočekivano na krov svijeta, pobijedivši pritom redom Brazil, Argentinu, Poljsku i Njemačku.

Italija je prije toga skupinu prošla na jedvite jade, odigravši tri neodlučena ishoda protiv Kameruna, Poljske i Perua. Talijanski izbornik bio je Enzo Bearzot, poznat po svojoj beskompromisnosti u branjenju svojih stavova. Bunkerom je prolazio lagane suparnike u skupini, a posve neočekivano je napao jače od sebe i postao svjetskim prvakom, ponavljamo na sveopće iznenađenje.

Paolo Rossi bio je dvije godine prije toga osumnjičen za namještanje utakmice svog kluba Perugie. Što se zbilo? Perugia je odigrala 2-2 utakmicu protiv Avellina, netko je ‘propjevao’, doznalo se da je utakmica bila dogovorena, osumnjičeni su bili Rossi i još nekoliko suigrača.

Talijanski nogometni savez promptno je reagirao, kaznio sve osumnjičene s tri godine zabrane igranja nogometa! Bilo je to 1980. godine. No, u travnju 1982. godine na inzistiranje talijanskog izbornika Bearzotta, uz sve moguće lobije, Rossi je pomilovan i uvrštenu talijansku reprezentaciju.

Rossi, koji se pokazao kao izvrstan turnirski igrač još na SP 1978. u Argentini, kooptiran je tako na brzinu u nacionalnu momčad, a još prije toga Rossija su vrbovali za malu cijenu Juventusovi emisari.

Kao suspendiranog su ga za male novce otkupili od Napolija čiji je igrač bio na posudbi u inkriminiranom klubu FC Perugiji.

Talijani su dopustili da se uvaži Rossijeva žalba i on je pomalo nepripremljen zbog velike pauze otišao u Španjolsku na svjetsko prvenstvo. I tu je zablistao. Tri gola Brazilu, dva Poljskoj u polufinalu, i jedan Njemačkoj u finalu. Bio je i najbolji strijelac i najbolji igrač tog prvenstva, a FIFA mu je za tu godinu uručila i Zlatnu loptu.

Talijanske tvrtke jednostavno su se natjecale koja će bogatije nagraditi Rossija, i danas taj čovjek ima besplatne cipele, odijela i automobile do kraja života.

Rossi je potom imao i sjajnu karijeru u Juventusu, klubu koji ga je kupio dok je bio pod suspenzijom, no ljubav između Rossija u Juventusu trajala je i ranije, kao kadeta već su ga ‘snimili’, no kako mu je koljeno bilo problematično, sklono ozljedama kad nije igrao u nizu, tako ga je u Juventus počeo zaboravljati. Sjajne igre (Vicenza i Perugia) potakle su iznova interes ljudi iz Torina, a prava prigoda za angažman je došla kad je bio jeftin, dakle pod suspenzijom.

Paolo Rossi se Juventusu doista isplatio, osvojio je s ‘crno-bijelima’ sve što se osvojiti moglo, ukratko… Dva naslova prvaka (1982. i 1984.), talijanski kup (1984.), Superkup (1984.) i naslov europskog prvaka (1985.) u Bruxellesu nakon tragedije na Heyselu kada je poginulo 40 Juventusovih navijača bježeći u stampedu ispred navijača Liverpoola.

Ta momčad Juventusa s Rossijem, Cabrinijem, Platinijem, Scireom, Gentileom, Boniekom, Tardellijem i vratarom Zoffom jedna je od najboljih klupskih momčadi Europe svih vremena.

Nakon Juventusa Rossi je kratko igrao još u Milanu i Veroni, no bez većih uspjeha. Nogometnu karijeru završio je već u 30. godini.

Tako je optuženi i osuđeni igrač, kasnije rehabilitiran, našao mjesto u svjetskoj nogometnoj povijesti. Čujemo da i danas prima darove od talijanskih tvrtki, pa je bio zanimljiv naslov u jednim talijanskim novinama, ne tako davno.

Paolo Rossi još uvijek ne kupuje cipele.

Što bi ih i kupovao, pa još mu se tako plaća trijumf iz 1982. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI