On nije znao što je poraz, a kad je prebio svog idola – zaplakao je!

Sa savršenim 49-0 omjerom on je do danas jedini svjetski teškaški prvak koji se kao neporažen povukao u mirovinu. Jedna od njegovih najvećih pobjeda datira iz davne 1951. godine. Riječ je o Rockyjevom meču s jednim od najvećih teškaša u povijesti ovog sporta – legendarnim Joeom Louisom. Lewis je imao veliku prednost u veličini, posebno u dosegu ruku, no Marciano je s razlogom bio poznat kao jedan od najjačih udarača koji su ikad kročili u ring te je nokautom u osmoj rundi zaključio dugu i prilično uspješnu Louisovu karijeru

Opis boksača Rockyja Marciana najbolje je dao novinar Red Smith, dobitnik Pulitzerove nagrade

“Rocky nije mogao boksati poput Genea Tunneya i vjerojatno nije tako snažno udarao kao [Joe] Louis, ali nečim je izazivao ogroman respekt protivnika. On je bio najtvrđi, najjači i najkompletniji čovjek koji je ikad nosio boksačke rukavice. U njegovom rječniku strah nije postojao, a bol skoro nije imala nikakvo značenje.”

Rocky Marciano je bio boksač talijansko-američkog porijekla, svetski prvak u teškoj kategoriji od 1952. do 1956. godine. Profesionalnim boksom počeo se baviti 12. srpnja 1948. godine a izašao je iz njega 1952. godine kao nepokoren, nikad pobjeđen. Ono što je zanimljivo je činjenica da Rocky nije imao ni jedan poraz i ni jednu neodlučenu borbu, a većinu svojih borbi je završavao knock-outom. Stil borbe je bio sličan kao i kod filmskog Rockyja, nije imao posebnu tehniku, niti je bio neki udarač ali je imao takvu srčnost pa je mogao istrpiti udarce i pritom na kraju nokautirati protivnika.

Rocky Marciano je u više navrata ispisao povijest boksa. Sa savršenim 49-0 omjerom on je do danas jedini svjetski teškaški prvak koji se kao neporažen povukao u mirovinu.

Jedna od njegovih najvećih pobjeda datira iz davne 1951. godine. Riječ je o Rockyjevom meču s jednim od najvećih teškaša u povijesti ovog sporta – legendarnim Joeom Louisom. Louis je imao veliku prednost u veličini, posebno u dosegu ruku, no Marciano je s razlogom bio poznat kao jedan od najjačih udarača koji su ikad kročili u ring te je nokautom u osmoj rundi zaključio dugu i prilično uspješnu Louisovu karijeru.



Nakon tog meča Marciano je ridao nekoliko sati u svlačionici. Teško se mirio s činjenicom da je prebio svog idola iz djetinjstva.

Inače, niti jedna od njegovih prvih 16 borbi nije otišla dalje od pete runde, 9 je pobijedio u prvoj, pa stoga i ne čudi što samo šest borbi nije završio nokautom suparnika.

Marciano je s 18 mjeseci prebolio pneumoniju, što ga je dodatno osnažilo. Dvaput je s neuspjehom polagao vozački ispit za vozača kamiona, a nakon ‘treće sreće’ zaposlio se u tvrtki Rrockton Ice and Coal. Nijedan posao nije uspio zadržati dulje vrijeme i poznat je po tome što je radije zavodio djevojke ili kockao u Brocktonu nego radio. Poginuo je u nesreći malog zrakoplova 31. kolovoza 1969. godine, u 45 godini života.

Impresionira podatak da je u 49 borbi pobijedio 49 puta, od toga čak 43 puta nokautom (87,8%). S ovim nedostižnim rezultatima završio je karijeru, a naslov svjetskog prvaka superteške kategorije obranio je šest puta. Zanimljivo je da nijedan od njegovih prvih 16 susreta nije trajao duže od pet rundi, a gotovo je nevjerojatno da je čak 9 pobjeda imao u prvoj rundi.

Svog idola i popularnog američkog prvaka, crnoputog bombardera Joea Louisa pobijedio je u spektakularnom meču u New Yorku, 26. listopada 1951. godine izbacivši ga desnicom iz ringa. Deset godina stariji Louis se nakon toga više nikad nije borio. Pojas svjetskog prvaka superteške kategorije osvojio je pobjedom nad Jerseyem Walcottom 23. rujna 1952. godine i držao ga četiri godine. Naposljetku, 1956. se povukao iz svijeta profesionalnog boksa.

Osnovno je obilježje stila Rockya Marciana da nije bio najbolji tehničar a ni udarač , no imao je iznimnu borbenost i srčanost. Tako je mogao primiti vrlo teške udarce te još na kraju nokautirati protivnika. Bio je bio vrlo brz poput munje, koristio je ubojite krošee i aperkate, a time je nadoknađivao visinu i kilažu. Naime, bio je visok samo 180 cm, a težak 85 kg , po boksačkim mjerilima „najsitniji“ teškaš u to vrijeme. Iako nije vio težak posjedovao je zadivljujuću snagu. Unatoč tome što je bio vrlo mali teškaš njegov postotak nokauta od 87.75 posto jedan je od najvećih u povijesti teške kategorije.

Cassius Clay (Muhammad Ali) nakon Rockyjeve smrti je izjavio:
“Upoznao sam ga jednom na snimanju. Bio je tako velik i popularan, a u nijednom trenutku nije pokazao taštinu. Uvijek je bio čvrsto na zemlji.”

“Rockyjeva smrt je najtužnija vijest koju sam primio u životu. Rocky je imao dobro srce. Sve što je imao dao je boksu” rekao je Joe Louis.

Nakon karijere Rocky Marciano došao je u trgovinu cipele gdje je radio njegov otac. Samo je izuisto:

“Ajde tata, dosta si radio”… Otac ga je pogledao.

“Ideš kući, zauvijek”!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI