SPORTSKI MUZEJ Ferenc Puskas

Smatra se najboljim nogometašem ikada, i najučinkovitijim napadačem. Nastupajući za mađarske i španjolske klubove, postigao je 511 golova iz 533 utakmice. Za mađarsku reprezentaciju igrao je od 18. godine i postigao 83 gola od 84 utakmice. Bio je član čuvene "Mađarske konjice". 1956. godine iz tadašnje komunističke Mađarske odlazi u Španjolsku i igra za španjolski Real Madrid zajedno s Alfredo di Stefanom, Francisco Gentom, Raymond Kopom i José Santamariom

Ferenc Puskas, rođen je 2. travnja 1927. godine u Budimpešti u Mađarskoj. Svoju nogometnu karijeru, Puskas je započeo u Kispestu, a zanimljiva činjenica je da je tu upravo njegov otac bio trener. Puskás je rođen u Kispestu kao Ferenc Purczeld. Počeo je karijeru kao junior u nogometnom klubu Kispest AC. Legenda kaže da je igrao pod pseudonimom Miklós Kovács prije nego je službeno potpisao ugovor kao dvanaestogodišnjak. “Galopirajući major“, kako su Puskasa prozvali u njegovom matičnom klubu, kasnije će u nekoliko navrata postati najbolji strijelac lige. Upravo je 1948. godine postao i najbolji strijelac Europe sa tada postignutih sjajnih 50 golova.

Smatra se najboljim nogometašem ikada, i najučinkovitijim napadačem. Nastupajući za mađarske i španjolske klubove, postigao je 511 golova iz 533 utakmice.

Za mađarsku reprezentaciju igrao je od 18. godine i postigao 83 gola od 84 utakmice. Bio je član čuvene “Mađarske konjice”. 1956. godine iz tadašnje komunističke Mađarske odlazi u Španjolsku i igra za španjolski Real Madrid zajedno s Alfredo di Stefanom, Francisco Gentom, Raymond Kopom i José Santamariom. Igrao je i za španjolsku reprezentaciju. Dok je igrao za Real Madrid tri puta je proglašavan najboljim španjolskim strijelcem. Prema znalcima, imao je najjači udarac lijevom nogom.1999. godine , Puskás je izabran za šestog igrača 20. stoljeća, iza Pelea, Johana Cruyffa, Franza Beckenbauera, Alfreda Di Stefana i Diega Maradone.



Za nacionalni tim Mađarske, Puskas je debitirao 20. augusta 1945 godine. Već u svom debiju postigao je i svoj prvijenac u pobjedi njegove selekcije nad Austrijom. U nastavku karijere za reprezentaciju je nastupio 85 puta i postigao nevjerovatna 84 pogotka. Puskas je bio i dio zlatne nacionalne momčadi koji je držaa niz od 32 uzastopne utakmice bez poraza.

Kasnije će Ferenc  Puskas biti tražen od skoro svih velikih evropskih klubova. Bio je u na pragu Manchester Uniteda, kada je Jimmy Murphy htio pojačati svoj klub nakon Minhenske katastrofe. Nepoznavanje engleskog jezika Ferenca je spriječilo da pristupi crvenim vragovima, tako da se na kraju odlučio za Real Madrid.

S 31 godinom Puskasova karijera prelazi na jednu novu razinu.  U Real Madridu karijera je mogla krenuti ka vrhuncu. Već u prvoj sezoni počeo je nizati gol za golom. Postizao je često i po tri, četiri zgoditka po utakmici. U 1963. godini Puskas je postigao i hattrick u El Classicu na Bernabeu, a da bi bilo fascinantnije istu stvar je u toj sezoni ponovio i na prepunom Nou Campu.

Za vrijeme osam provedenih sezona u kraljevskom klubu Puskas je nastupio u 180 La liga utakmica i pritom postigao 156 golova. Postigao je dvadeset ili više golova u svakoj od svojih prvi šest sezona u Primera Ligi.

Ferenc Puškaš za Real je nastupao i u evropskim natjecanjima, gdje je u 39 utakmica postigao nevjerovatnih 35 golova. Sa Real Madridom Puskas je dotakao zvijezde te je nekoliko puta stao na podijum domaćeg prvenstva, ali i europskih takmičenja.

Nakon kraja karijere nogometnog igrača Puskas je postao i nogometni trener. Grčki Panathinaikos je 1971. godine vodio do finala Kup prvaka. Vodio je i  South Melbourne Hellas, te još neke klubove, ali nikad nije svoju karijeru nogometaša na pravi način preslikati kao trener.

Vodio je Puskas i mađarsku reprezentaciju 1993. godine, ali kratko. Nadalje, 2000. godine diagnosticirana mu je Alzhaimerova bolest. Rujna 2006. godine primljen je u bolnicu u u Budimpešti, a umro je 17. studenog iste godine. Kada je umro, Ferencov kovčeg nošen je od stadiona koji nosi njegovo ime do Trga heroja. Sahranjan je uz sve državne počasti, a milijuni njegovih sunarodnjaka su ga dolazili oplakivati. Kao veliki znak zahvalnosti za sve ono što je učinio za mađarski, evropski i svjetski nogomet, Ferenc Puskas je dobio stadion sa svojim imenom.U Budimpešti također postoji i ulica koja nosi ime jednog od najboljih napadača koji su ikad kročili na zelene travnjake.

Ferenc Puskas bio je jedan od najboljih golgetera svih vremena, a i danas jedna Fifina elitna nagrada nosi njegovo ime. Puskas Award cijenjena je nagrada koju Fifa svake godine dodjeljuje strijelcu najboljeg pogotka sezone. A Ferenc Puskas takvih je nagrada u karijeri mogao barem imati desetak…

Puskás je svoj premijerni nastup za mađarsku nogometnu vrstu ostvario 20. kolovoza 1945. godine u susretu protiv Austrije. Postigao je i gol za pobjedu svoje momčadi od 5-2. Njegovi rekordi uključuju dva hattricka protiv Austrije, hattrick protiv Luksemburga i četiri gola u utakmici gdje su Mađari pobjedili Albaniju 12-0. Na Olimpijskim igrama u Helsinkiju Mađarska je u finalu dobila Jugoslaviju 2-0, a Puskás je na olimpijskom turniru postigao četiri zgoditka. Nogometnoj naciji, Engleskoj, Laka konjica dva puta je očitala pravu nogometnu lekciju. 1953. godine na Wembley stadionu, Mađarska je pobjedila 6-3, a na susretu u Budimpešti 1954. bilo je 7-1. Puskaś je na obje utakmice postigao po dva gola.

“Ako želite razumjeti što su te pobjede značile našem narodu, prvo morate razumjeti što se događalo u Mađarskoj od 1949. godine” kazao je tadašnji vratar Gyula Grosics, pa nastavio:

“U Mađarskoj se živjelo pod strogim režimom, koristila su se oružja, narod je bio zastrašen. Dok su političke vlasti pokušavale monopolizirati i manipulirati našim narodom, ljudi su se osjećali slobodnim samo kroz tih 90 nogometnih minuta.”

Na svjetskom nogometnom prvenstvu Puskás je dao tri gola u dvije utakmice, gdje su Mađari ostvarili dvije lake pobjede: 9-0 protiv Južne Koreje i 8-3 protiv Zapadne Njemačke. Na utakmici s Njemačkom ozlijedio je gležanj, pa je propustio sljedeće dvije utakmice, protiv Brazila i Urugvaja. U finalu je Laka konjica igrala opet protiv Njemačke. Mađarska je povela već u 6. minuti i činilo se da će to biti još jedna lagana pobjeda. No, dogodilo se veliko iznenađenje! Njemačka je preokrenila rezultat i pobjedila 3-2.

Igrajući 8 sezona za Real Madrid, nastupio je u 180 prvenstvenih utakmica i postigao 156 golova. Zabio je 20 ili više golova u prvih 6 sezona. Sa Realom je osvojio naslov državnog prvaka pet puta i jednom Kup kralja. U finalu tog kupa zabio je oba zgoditka u pobjedi protiv Seville. Nastupao je i za španjolsku reprezentaciju. Predstavljao ju je na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1962. godine, ali nije postigao nijedan pogodak.

U njegovu čast, Népstadion u Budimpešti je 2002. godine preimenovan u Ferenc Puskás Stadion. Od strane Mađarskog nogometnog saveza proglašen je najboljim nogometašem Mađarske svih vremena.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI