SUBAŠIĆ, KALINIĆ, LIVAKOVIĆ ILI…? Legendarni hrvatski vratar iznenadio izborom nove ‘jedinice’

Photo: ActionSport/PIXSELL

Priča se stalno o Modriću, Perišiću, Mandžukiću, Rakitiću, a vrlo malo se priča i piše o vrlo važnim čimbenicima hrvatske reprezentacije, našim vratarima. Odlučili smo stoga porazgovarati malo s  proslavljenim vratarom hrvatske nogometne reprezentacije Tončijem Gabrićem.

Vratar kojeg pamte generacije. I navijači reprezentacije, Hajduka, Rijeki, PAOK-a, Splita, Čelika i Pazinke. Osim sjajne igračke karijere Gabrić zna kako raditi s vratarima, plod njegovog rada danas su i Lovre Kalinić, prije i sam Subašić i cijela plejada golmana koji se uspješno snalaze u profesionalnom nogometu…

Nema razloga za strah, koliko vidim i čujem, vjerujem da se Daniel Subašić neće dugo oporavljati”, rekao nam je odmah na početku pa nastavio…

Mislim da je Subašić dobro prošao, ozljeda bedrenog mišića je najmanje što mu se moglo dogoditi. Zna u takvim sudarima s vratnicom nastradati glava, ruka, noga. Nema prijeloma i to je bitno. Takvu ozljedu tip poput Subašića rješi za tjedan, eventualno desetak dana. Eto, pročitao sam da će mu oporavak od te bizarne ozljede Subašić shvaća kao mali odmor koji će mu dobro doći. Ne, ni slučajno ta ozljeda ne može utjecati na njegovu spremnost za pripreme za svjetsku smotru u linju u Rusiji. Ne daj Bože novih ozljeda, no on je čvrst, mislim da će s njim biti sve u redu”, veli nam Gabrić.

Pa napominje:



On je pouzdan, mi ga rijetko gledamo, samo na vratima reprezentacije, ali toliko godina biti u Monacu, istisnuti istinske veličine, ne dati im ni prigodu, ne smijemo sumnjati u njega”.

O Kaliniću koji redovito nastupa u belgijskom Gentu i kod kojega je Gabrić bio čujemo:

U klubu su zadovoljni s njime, u Belgiji se igra napadački nogomet, vratari prime dosta golova, ali i puno toga obrane. Znam njegove kvalitete, njegova forma raste, brusi je u čestim utakmicama i on će nam dugo godina biti oslonac u reprezentaciji, nakon što ode Subašić. I ne samo on, imamo mi dobrih mladih vratara”.

Kojih? Zapravo, tko bi trebao biti treći vratar na Dalićevom popisu za SP u Rusiji?

Prije svega mali Dominik Livaković, Dinamov vratar. Oličenje je sigurnosti, nije parader, nije sklon riziku, uvijek dobro postavljen. Uživam kako se ponaša na vratima i nesumnjivo je zaslužio biti na popisu izbornika. Sviđa mi se. Ali, isto tako mi se sviđa i mali Letica iz Hajduka, koji tek dolazi. Odlično građen i sjajno usredotočen, on će voditi veliku bitku danas-sutra s Livakovićem za reprezentativna vrata”.

A koje vi vratare preferirate, koje volite gledati?

Po meni su najbolji vratari u Engleskoj, Tamo je svaki vratar vrh vrhova. Baš svaki vratar mora znati igrati nogomet. Velika je revolucija u nogometu, golman mora znati igrati, biti kompletan na crti, u izletavanju. Courtois i De Gea su top, a Neuer je priča za sebe”, završava Gabrić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI