Svi pričaju o povratku Sammira u Dinamo, a evo nekoliko razloga koji govore da je to izrazito loš posao

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Sammir je službeno pod ugovorom sa Jiangsu Suningom do kraja ove godine, ali spreman je raskinuti ga na svoju štetu i vratiti se u Zagreb, to jest Dinamo. E sad se mi pitamo, treba li Dinamu uopće Sammir?

Kao bomba je odjeknula priča da bivši igrač Dinama i bivši hrvatski reprezentativac, Sammir, želi raskinuti ugovor u Kini i vratiti se u Hrvatsku, odnosno u Dinamo. Vijest se rapidno proširila nogometnim krugovima i mnoge bacila u ekstazu. Klub u kojem Sammir trenutno igra, Hangzhou Greentown ispao je iz prve lige i Sammir ne želi igrati niželigaški nogomet, što je jasno jer im ni prvoligaški nogomet nije na visokoj razini, a teško je zamisliti na što sliči druga liga.

Sammir je službeno pod ugovorom sa Jiangsu Suningom do kraja ove godine, ali spreman je raskinuti ga na svoju štetu i vratiti se u Zagreb, to jest Dinamo.

E sad se mi pitamo, treba li Dinamu uopće Sammir? Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi ovo mogao biti potencijalno jako loš posao za Dinamo. Prvo, novac naravno. Sammir je primao 7.5 milijuna eura po sezoni u Kini. U Dinamu je to neizvedivo, ali sigurno je da ni Sammir tražio od uprave najviše primanja u klubu. Nadalje, Sammir je zagazio u 30. godinu života i već dvije godine igra u Kini, odnosno u ligi u kojoj se ne igra kvalitetan nogomet i teško je procijeniti bi li se odmah prilagodio treninzima i visokom ritmu kakav se igra u Europi.

Isto tako, Sammir je polušpica, a na toj poziciji trebao bi nedodirljiv biti Ante Ćorić na čiju se pravu formu još čeka, a tu su još u Fiolić, Gojak pa i Moro. Sve od reda perspektivni mladići koji samo čekaju pravu priliku u momčadi, a teško je za očekivati da bi Sammir trpio grijanje klupe.

OK, Sammir ima iskustva s igrama u Ligi prvaka i imao je minornu ulogu u reprezentaciju i to je najvažnija stavka za Dinamo, ali pola godine će provesti igrajući HNL i novu sezonu Lige prvaka dočekat će u 31. godini života, što su poodmakle godine za polušpicu koja se oslanja na brzinu i dribling.



Nadalje, Dinamo ima najmanje problema na poziciji na kojoj igra Sammir. Mladići koje smo ranije nabrojali bili svijetle točke u dosadašnjem dijelu sezone i bilo bi suludo ugrožavati im status u momčadi. No, iskusniji igrači bili bi potrebniji na poziciji napadača na kojoj kronično nedostaje kvalitetan kadar. Dakle, Dinamu bi bilo bolje da za taj novac koji bi dao Sammiru potraži kvalitetnu špicu.

Isto tako, još je moguć odlazak Soudanija, a onda bi tek Dinamo bio u problemu jer bi izgubio čovjeka odluke, a Sammir nažalost nije čovjek odluke, barem ga mi takvog ne pamtimo. U slučaju da ode Soudani, morala ni se krpati rupa na desnom krilu jer tu poziciju igraju samo Mario Šitum i Olmo, a Šitum pak posljednje vrijeme igra više na bekovskoj poziciji, dok Olmo nema minutaže.

Sve su svemu, kada se realno sagleda situacija, Sammir bi previše koštao, a nije dugoročno riješenje, nije čak ni kratkoročno jer se ne zna u kakvoj je formi i može li na brzinu uhvatiti ritam. Napravio bi ‘nered’ na poziciji polušpice gdje je izuzetno velika gužva u Dinamu, a da će baš on donijeti prevagu u Ligi prvaka sljedeće sezone (ako Dinamo uopće tamo dogura), to je dosta teško za povjerovati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI