‘Tko neće, ne mora igrati za Hrvatsku! Od danas prolaze samo tri stvari’f

Facebook/Dino Rađa official

Hrvatski košarkaši propisno su se osramotili u Gdanjsku porazom od Poljske, kojim su si praktički zatvorili vrata do Svjetskog prvenstva u Kini. Stanje je gore nego ikad i bilo je vrijeme da čelni ljudi saveza javnosti rasvijetle situaciju.

To su Stojko Vranković, Dino Rađa, te izbornik Dražen Anzulović i napravili.

“Prije svega, rekao bih da smo svi razočarani rezultatima iz posljednje dvije utakmice i porazima od Litve i Poljske. Kao trener preuzimam svu odgovornost koju trener može preuzeti za to.

Naravno da bih danas mijenjao neke stvari u pripremi i svemu onom što je prethodilo. Nakon svih analiza, koje sam napravio sa stožerom, smatram da smo u selekciji promašili s dva igrača te smatram da fizički nismo bili spremni. Ovdje od odgovornosti izuzimam kondicijskog trenera Šimu Tomaševića koji je učinio sve što je u njegovoj moći. Što se taktike tiče, u globalu ne bih ništa mijenjao.

Bili smo pripremljeni u svakom segmentu, a sve što se događalo na parketu, posljedica je gore navedenih stvari. To je, u najkraćim crtama, moj rezime onoga što se događalo kroz ove dvije utakmice i kroz 20 treninga koje smo odradili prije kvalifikacija”, kazao je kratko izbornik Anzulović.



Dodao je i kako nije osjetio nikakav bojkot kod irača, ali i da je bolje da se njih osobno pita  tome.

Nakon njega progovorio je i predsjednik HKS-a, Vranković:

“Bit će jako teško, možda i nemoguće otići na SP. Imamo još četiri utakmice. Je li ovo realnost Hrvatske? I jest, i nije. Nije, jer samim ulaskom u Savez smo ušli u proces stvaranja modela kojeg želimo. Želimo da mladi reprezentativci budu materijal za seniore i na dobrom smo putu, osvajamo medalje.”

Rađa oštriji od svih

Dino Rađa, pak, osvrnuo se na nedisciplinu te pokušao objasniti zašto igračima nedostaje želje i motivacije kada nastupaju za Hrvatsku.

“Vidjeli ste kakav pritisak rade mladi igrači, to je teže sprovesti s ljudima koji imaju 30 godina. Optimističan sam po pitanju budućnosti. Treba puno rada, ali sada nam se otvara prostor da u miru radimo i spremamo se za nešto dalje. Dozvolite da sam prošao puno toga i znam što treba da bi se došlo do rezultata. Mogu vam samo obećati da će se od danas samo tri postulata postaviti pred trenera: rad, red, disciplina. Tko je voljan to pratiti, bit će tu, tko nije voljan, zahvalit ćemo mu se.”

Na to je Rađa upitan znači li to da sada reda, rada i discipline nema:

“Rekao sam, ne možemo mijenjati ljude od 30 godina. Da je to lako, onda bi to svatko radio. Da je moguće ispraviti krivu Drinu jednim potezom… nisam Baltazar. Ljude treba odgajati, to je proces koji treba vrijeme. Ne možeš istovremeno ići u rat sa svima, moraš birati bitke da dobiješ rat. U životu mora biti kompromisa”, objasnio ja Rađa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI