(VIDEO) ‘Na treninge sam išao pijan… Ma ja sam četnik i seljak u duši i gotovo’: Ispovijest bivše srpske košarkaške zvijezde

Zanimljivo, Miličić je 2003. godine bio drugi izbor drafta, a ispred njega je bio samo LeBron James, Srbin bi bio prvi izbor da nije bilo LeBrona. Isto tako, te je godine na draftu iza sebe ostavio, pazite sad, Mela Anthonyja, Dwyanea Wada i Chrisa Bosha.

Bivši srpski košarkaš, kasnije kick-boksač i profesionalni ribolovac, Darko Miličić, ostat će upamćen u svijetu košarke i sporta općenito, kao jedan od najvećih promašaja svih vremena. Zbog Miličića su se svojevremeno morala mijenjati pravila NBA drafta pa mu je dopušteno da se prijavi u ligu iako mu je bilo tek 18 godina. Zanimljivo, Miličić je 2003. godine bio drugi izbor drafta, a ispred njega je bio samo LeBron James, Srbin bi bio prvi izbor da nije bilo LeBrona. Isto tako, te je godine na draftu iza sebe ostavio, pazite sad, Mela Anthonyja, Dwyanea Wada i Chrisa Bosha.

No, to je otprilike sve čime se Miličić može pohvaliti iz svoje bogate NBA karijere. Ovaj 31-godišnji deklarirani poklonik četničkog pokreta i Vojislava Šešelja, svoju je košarkašu karijeru obilježio katastrofalnim potezima koji su ga na kraju stajali prekida karijere u “naponu” snage, a karijeru je završio prije pet godina.

“Svađao sam se, dolazio pijan na treninge”…

Miličić, koji danas ima 160 kilograma, odlučio je dati intervju za B92 i napokon otkriti kako je propao jedan od najvećih talenata Srbije pa i košarke.

“Mnogo toga bih danas drugačije napravio. Stigao sam u Detroit, pobjedničku ekipu i nisam dobio šansu. Nema to veze, morao sam se dokazivati, trenirati i čekati priliku, a ja sam imao pogrešan pristup, mislio sam da sam s 18 godina bogomdan. Svađao sam se, dolazio pijan na treninge, inatio se svakome, a na kraju sam tjerao inat samom sebi”, iskreno će Miličić.



Srbin, koji inače ima naslov NBA lige s Detroitom, priznaje kako je probleme imao sa svima. “Da, imao sam probleme sa svima, ali zbog sebe. Kad sam igrao, igrao sam samo za sebe. Nisam gledao da ušutkam kritičare, već mi je bilo bitno samo da nahranim svoj ego. Večeras ću razbiti Duncana ili Gasola, a sutra protiv deset puta slabijeg centra mogu nastaviti taj niz, ali ne mogu ja… Tko će brate to igrati… Mrzio sam košarku umjesto da sam uživao. Bilo je situacija, doduše rijetko, da postignem preko 20 poena i kažem sam sebi: `Tko će više davati koševe, sviraj kraj da idemo kući!´ Pristup mojoj karijeri je od početka bio pogrešan”, priznaje Miličić.

“Rekao sam da me ne dovode jer ću im rasturiti svlačionicu”…

Miličić je kroz karijeru često mijenjao klubove, ali nigdje se nije snašao. “Prvo Orlando. Bilo mi je lijepo i mislio sam da ću moći igrati s Howardom. On dolje balvan u reketu, ja vani i super. Međutim, trener nas nije vidio zajedno. Nakon solidnih igara očekivao sam ponude, ali ništa”, veli Miličić, pa nastavlja: “Samo sam rekao menadžeru: `Ne Memphis, može sve samo ne onaj Memphis.´ I on zove i kaže da idem u Memphis, gdje sam proveo dvije godine u velikoj depresiji. Samo sam gledao kad ću otići kući”.

“Poslije sam bio u New Yorku, a tamo sam kao i u svakom drugu klubu pravio gluposti. Na kraju me trener skroz isključio, nisam nikako igrao. Radio sklekove i trbušnjake dok su oni igrali.Onda Minnesota. Njima sam rekao da me ne dovode jer ću im narušiti atmosferu u momčadi. Međutim, rekli su mi da ako ne budem zadovoljan mogu otići za dva tjedna. Tamo mi je bilo super prve godine, ali bili smo klasična banda koja je išla iz grada u grad i gubila utakmice. A ja ne volim ni u kartama gubiti. Došao je novi trener, opet svađe i onda Boston… Amerikanci su statističari, oni samo to gledaju. I znao sam što će mi se tamo dogoditi”, priča Miličić.

“Ja se barem razlikujem od ostalih balvana”…

Svjestan je Miličić toga da će zauvijek biti upamćen kao jedan od najvećih promašaj košarke.

“Ja ne bježim od toga, bit ću cijeli život drugi izbor drafta koji nije pokazao što je trebao. Ipak, na neki način se razlikujem od ostalih balvana. Oni su htjeli, a nisu mogli. Ja kad sam htio mogao sam. Kad hoću-hoću, a kad neću-neću”, kaže Miličić.

San mu je bio završiti karijeru u Crvenoj zvezdi čiji je vatreni navijač. Kaže kako bi se do gola skinuo da je samo jednom mogao zakucati pred Delijama, ali nije potpisao za omiljeni klub kako ne bi razočarao navijače.

“Marjanović plaća moje račune”

Miličić je uvjeren kako Boban Marjanović, igrač Detroita, danas plaća njegove račune u tom klubu. “To mi nije jasno. Izgleda da on plaća moje račune koja sam tamo ostavio. Ekipa mu je bez ambicija, plaćaju ga 20 milijuna, gube utakmice, a njemu ne daju igrati. To je valjda neka antisrpska varijanta”, zaključuje Miličić.

“Četnik sam i uvijek ću biti”

Ipak, Miličić je, osim po neuspjehu u karijeri, ostao upamćen po prostačkim izjavama, sramotnom vrijeđanju sudaca i po tome što je deklarirani četnik i poklonik Šešelja i Momčila Đuijća.

“Ne ponosim se tom snimkom. Nisam trebao sucu spominjati obitelj. Ali da nas je pokrao, pokrao je, i to je sramota. Bila je to ključna utakmica i nevjerojatna krađa. Kada danas to gledam… i ja imam djecu i da meni netko nešto tako kaže iščupao bih mu grkljan. Jako sam pogriješio”, kaže Miličić.

“Ljudi imaju svoje mišljenje o meni na temelju onoga što pročitaju ili negdje vide. Vide da ja napijam četnika. Pa što, ja sam četnik i uvijek ću biti četnik. Ljudima treba ispušni ventil. Netko drugi kad se napije rakije nitko ga ne slika i onda je to ok. A kad sam ja u pitanju kažu vidi seljaka. Mislim da u duši i jesam seljak”, rekao je između ostaloga Miličić.

U nastavku pogledajte videosnimke Miličića kako pije na koncertu pjevača četničkih pjesama, Baje Malog Knindže i video u kojem Miličić psuje suce.

https://www.youtube.com/watch?v=ylq4ruS8HiU

Facebook Comments

Loading...
DIJELI