(VIDEO) NAJLUĐI SUPER BOWL SVIH VREMENA! Američki Hrvat s Patriotsima napravio najveći preokret ikada i uzeo peti naslov!

New England je do sada osvajao naslov prvaka četiri puta, 20002., 2004., 2005., 2015., i to sve pod palicom Billa Belichicka.

New England Patriots, pod vodstvom američkog Hrvata Billa Belichicka, osvojio je 51. Super Bowl! Pred oko 73 tisuće gledatelja Patriots je uzeo naslov prvaka profesionalne lige američkog nogometa nakon što je u produžetku svladala momčad Atlante sa 34:28. New England je do sada osvajao naslov prvaka četiri puta, 20002., 2004., 2005., 2015., i to sve pod palicom Billa Belichicka.

Bio je ovo jedan od najboljih Super Bowla u povijesti toga sporta i dogodio se najveći preokret u povijesti jer je Atlanta sredinom treće dionice utakmice vodila s 28:3. U početku su obje momčadi igrale sjajno u obrani, a pa je prva četvetina završila rezultatom 0:0. Ipak, u drugoj dionici Atlanta je slomila New England. Do prvih poena stigli su nakon tri minute u drugom dijelu. Vođa navale Matt Ryan dva je puta dodavanjima nalazio najboljeg hvatača lige Julia Jonesa, a onda je trkač Devont Freeman s dva probijanja doveo svoju momčad na pet jardi i na kraju je upisao polaganje za vodstvo 7:0.

Raspad sistema

Falcons nije stao sa sjajnim napadima, Matt Ryan je dodavanjem od 19 jardi za Austina Hoopera odradio odličan posao, a Hooper je obavio polaganje za vodstvo 14:0 sredinom druge četvrtine. New England se malo probudio, ali onda je uslijedio nevjerojatan šok. Došli su na 23 jarda od “end zone”, ali onda je vođi navale, Tomu Bradyju, dodavanje presjekao Rober Alford i onda istrčao 82 jarda za novo polaganje i vodstvo 21:0.

Na kraju, u posljednjem napadu prije poluvremena, New England ipak dolazi do prvih poena, šuter Stephen Gostowski sa 41 jarda gađa šut za tri poena, takozvani, “field goal” i smanjuje na 21:3.



U drugom poluvremenu New England opet ne izgleda dobro, Atlanta dolazi do novog polaganja i vodstva od naizgled nedostižnih 28:3 osam minuta prije kraja treće dionice utakmice. Dvije minute prije kraja trećeg dijela, New England konačno obavlja prvo polaganje na utakmici, ali niti to nije moglo proći bez drame. Gostowski je promašio šut za jedan poen i tako se u zadnju četvrt otišlo s rezultatom 28:9.

New Englandu je trebalo čudo, a čudo se i dogodilo. Prvo su se nekako izgurali na deset jardi od “end zone”, ali nisu uspjeli obaviti polaganje već su gađali šut za tri i pogodili ga. Rezultat je bio 28:12 deset minuta prije kraja.

Najluđi preokreti i povijesni produžetak

I tu je uslijedila vjerojatno najbolja akcija utakmice, to jest prijelomna akcija. Uspjeli su oboriti vođu navale Atlante, Matta Ryana i oduzeti im loptu na 25 jardi od “end zone”. Potom je stiglo novo polaganje New Englanda i pretvaranje za dva poena pa je šest minuta prije kraja bilo 28:20. No, šok za Atlantu tek je uslijedio. Prokockali su dobar napad i veliku priliku da šutom za tri riješe utakmicu, a New England je dobio oko tri i pol minute za izjednačenje.

Baš se to i dogodilo. Uspjeli su napraviti polaganje i prevaranje za dva te su poravnali na 28:28. Po prvi puta u povijesti Super Bowl je otišao u produžetak! U produžetku svaka ekipa ima pravo na jedan napad, ali ako momčad koja prva napada ostvari polaganje onda je ona i pobijedila. New England je prvi dobio napad i odradili su ga rutinski. James White je ostvario polaganje za pobjedu 34:28.

Patriotsi su u Super Bowlu nastupali rekordnih devet puta, a od toga sedam puta u posljednjih 17 godina, to jest, otkako je Bill Belichick preuzeo ulogu glavnog trenera i otkako je 39-godišnji Tom Brady vođa navale.

Baš je Brady proglašen najkorisnijim igračem utakmice i time je i on postao rekorder jer je po četvrti puta u karijeri postao MVP Super Bowla.

Vratimo se još malo na čovjeka koji je stvorio ovu momčad, Billa Belichicka. Amrikanac hrvatskih korijena sada je najuspješniji trener u povijesti NFL-a prema broju pobjeda u doigravanju. On ih ima 26, a iza njega je Tom Landry sa 20. Ujedno, ovo mu je bio sedmi put da vodi momčad u finalu, a postao je i rekorder sa pet naslova prvaka. Iza njega je Chuck Noll, koji je vodio Pittsburg još 70-ih, sa četiri.

Inače, Belichick je druga generacija američkih Hrvata, njegov djed zvao se Ivan Biličić i živio je u Draganiću nedaleko od Karlovca, a u SAD se doselio krajem 19. stoljeća. Belichick se često voli isticati svojim porijeklom i ponosan je što ima hrvatske korijene.

https://www.youtube.com/watch?v=_S-DM_jypr0

Facebook Comments

Loading...
DIJELI