Admiral Lošo: Ni mi sami, kao ni naša mladost, nismo svjesni što je Domovinski rat

Screenshot HRT

Progovorio je i o aktualnim udžbenicima iz povijesti i kazao kako je sramota što djeca ne uče o temeljima države - o Domovinskom ratu.

Hrvatski generalski zbor nositelj je projekta Nacionalni program edukacije o Domovinskom ratu. Cilj tog programa je upoznati nastavnike povijesti s događajima iz ratnih zbivanja devedesetih iz perspektive sudionika tog vremena. Projekt financira Ministarstvo branitelja sa 100 tisuća kuna.

Kako je projekt zamišljen, koliko će trajati, koji je krajnji cilj ove inicijative, ali i o aktualnim udžbenicima povijesti u emisiji Studio 4 govorio je admiral u mirovini Davor Domazet Lošo.

“Domovinski rat jest temelj Hrvatske, to bi trebalo jasno stajati u preambuli Ustava, ali ne stoji”, rekao je Lošo.

 

Admiral je kazao kako je zadovoljan dosadašnjim odazivom na predavanja.



“Najavljene su skupine od 40 ili 50 ljudi, a dođe ih 70. Pokazao se jedan poseban interes. Ni mi sami, kao ni naša mladost, nismo svjesni što je Domovinski rat. Kako vrijeme odmiče, on dobiva pravu vrijednost. To je najčišći rat u povijesti u kojem je primijenjena najveća etika ratovanja te ujedno i jedini rat  u kojem je spriječen genocid. Mislim na Bihać u zapadnoj Bosni. To je temelj Hrvatske, 5. kolovoza je datum koji bi trebali obilježavati i Srbi, i to iz jednog jednostavnog razloga. Upravo mi smo spriječili da operacija Oluja ponese hipoteku genocidnosti pet puta veću nego što je ponijela Srebrenica. Taj datum morali bi slaviti i muslimani, Bošnjaci, jer smo spriječili Srbe da naprave genocid nad njima”, kazao je Lošo.

Progovorio je i o aktualnim udžbenicima iz povijesti i kazao kako je sramota što djeca ne uče o temeljima države – o Domovinskom ratu.

“Temelj ove države nije niti antifašizam niti 10. travnja, to da raščistimo. Temelj ove države je Domovinski rat. U Vukovaru se borilo protiv oba totalitarna simbola, i crvene zvijezde petokrake i četničke kokarde. Ovaj je Domovinski rat spriječio Veliku Srbiju”, kazao je.

 

 

Ovdje možete pogledati što je sve kazao admiral.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI