‘Ako se presuda potvrdi u Haagu, to znači da je Tuđman bio dio zločinačkog pothvata’

0
306
Wikimedia commons: The Central Intelligence Agency

Naglašavaju kako bi u slučaju presude Hrvatska praktički bila jedina država koja je osuđena za agresiju na drugu državu.

Brojni srpski mediji pratit će današnju odluku Haaškog suda, kojom će se odlučiti pravorijek šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata te je li i Hrvatska sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu.

Portal Informer.rs prenio je izjavu odvjetnika, koji tvrdi kako bi potvrda prvostupanjske presude značila da je Franjo Tuđman organizirao zajednički zločinački pothvat. Naglašavaju kako bi u slučaju presude Hrvatska praktički bila jedina država koja je osuđena za agresiju na drugu državu.

Loading...

Portal Blic.rs također je napisao kako bi potvrda presude značila odgovornost Tuđmana, odnosno Hrvatske.

Kurir.rs piše kako je najveće pitanje hoće li biti potvrđena kvalifikacija Udruženi zločinački pothvat, odnosno hoće li odgovornost biti povezana s prvim hrvatskim predsjednikom, Franjom Tuđmanom.

Premijer Andrej Plenković izjavio je pak kako čak ni potvrda presude ne bi značila odgovornost Hrvatske te kako će presudu komentirati nakon što ona bude izrečena.