Ako živite u nekom od ovih gradova prije izlaska iz kuće obavezno ovo pročitajte

Goran Stanzl/PIXSELL

Gradonačelnici hrvatskih gradova novčanim kaznama odlučili su se obračunati s onima koji se neprimjereno ponašaju na njihovim ulicama. Posljednji primjer takvog obračuna jest Makarska, čije je Gradsko vijeće na prijedlog gradonačelnika Jure Brkana odlučilo da će obavljanje nužde i pljuvanje na javnim površinama kažnjavati kaznama u iznosu od 300 do 1000 kuna.

Ne odstupaju od Brkanove odluke previše niti primjeri iz drugih gradova, o čemu svjedoči Grad Koprivnica u kojem je zabranjena košnja trave nedjeljom i blagdanima, a odredba se odnosi i na motorne pile. Radnim danima u urbanom području ne dozvoljava se košenje trave između 14 i 17 sati, a kazna za prekršitelje iznosi 500 kuna.

Na prozorima, balkonima i ogradama zabranjeno je vješati rublje, posteljinu i tepihe. Odredba je to iz Preloga u kojem idu i korak dalje te ne dozvoljavaju paljenje otpada u dvorištima i vrtovima, dok se trava ne smije kositi nedjeljom i državnim praznicima do 10 sati. U tome razdoblju nije dopušteno niti piliti drva jer u protivnom slijedi kazna od sto do tisuću kuna.

I Osijek je također u ovoj kategoriji pa tako u slavonskoj metropoli nije dozvoljeno vješanje donjeg rublja, pidžama i druge odjeće ako je vidljiva s ulice. S tisuću kuna kažnjavaju se oni koji na bilo koji način oštećuju spomenike, kupaju se u fontanama, beru plodove drveća i cvijeće, kopaju zemlju i slično. Hranjenje životinja na javnim površinama u Osijeku se kažnjava s kaznom od tisuću kuna, jednako kao i pijenje na javnim površinama.

U Čakovcu po svemu sudeći žive osebujni stanovnici pa tako prema pisanju Večernjeg lista ondje stanovnici u domovina ne smiju držati potencijalno opasne životinje poput primjerice oposuma, velikog crvenog klokana, mravojeda, psoglavog majmuna, geparda, hijene, slona, krokodila, noja i drugih. Kazne za to iznose i do 2000 kuna.



U gradovima uz obalu šetnja gradskim jezgrama u kupaćim kostimima kažnjava se iznosima od 250 do tisuću kuna, ovisno o gradu. U Zagrebu je, između ostaloga, zabranjeno na javnim površinama za drvo privezati bicikl, prikolicu ili kolica za što su kazne do tisuću kuna. U Rovinju je pak zabranjeno spavati na klupama, neovlašteno skupljati otpad te sjediti na naslonima klupa. S kaznom od 1500 kuna kaznit će se oni koji na javnim površinama peru automobile iz javnih slavina, a jednako tako kazna se odnosi i na one koji na javnim površinama cijepaju drva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI