Alarm za uzbunu: Što će biti s Imunološkim zavodom?

Marko Prpic/PIXSELL

"Mislim da je jako hitno da se u zavodu napokon nešto pokrene. Čekamo jako dugo, već tri i pol godine nama traje period neizvjesnosti", smatra v. d. ravnatelja Imunološkog zavoda.

Neupitno jedna od većih sramota hrvatskog zdravstvenog sustava jest Imunološki zavod, odnosno odnos države prema toj iznimno vrijednoj, dapače strateškoj ustanovi. Već godinama padaju svakojaka obećanja – strpite se još tjedan-dva, rješenje je na putu. A, od rješenja ništa.

Političari se Zavodom loptaju, a alarm za uzbunu je sve glasniji. Čemu se uopće više nadati – o tome se u emisiji HRT-a Tema dana razgovaralo sa sindikalnom povjerenicom u Imunološkom zavodu Lidijom Jagarinec i pročelnicom zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirkom Jozić. Treba spomenuti i da se unatoč pozivu, nitko nije pridružio iz Ministarstva zdravstva.

Imamo još uvijek izuzetno vrijedne sojeve, imamo izuzetno vrijedne ljude. Projekt mora ići dalje. Imunološki zavod bi po našem trebao ostati javna ustanova tako da javno zdravstvo ostane dostupno. Ako država baš nikako to ne može, trebaju druga rješenja, rekla je Jagarinec.

Kao što je i gradonačelnik Bandić rekao u svojim pismima Vladama tu se radi o nacionalnom dostojanstvu i nacionalnom interesu jer je važnost zavoda velika i ne treba gubiti vrijeme na nikakve studije. Pola milijarde kuna ne treba imati u jednom trenutku, nego kroz najmanje tri godine. Ako imate proračun, kao grad Zagreb od 7,5 milijardi kuna, onda se može novac preraspodjeliti. Nije problem novca nego dobrih projekata, izjavila je Jozić.

Mislim da je jako hitno da se u zavodu napokon nešto pokrene. Čekamo jako dugo, već tri i pol godine nama traje period neizvjesnosti, a mislim da ovaj period koliko bi trebale trajati te ekonomske analize je predugo od šest mjeseci, što je spomenuo ministar, jer nama će se desiti jedna jako loša situacija – a to je odljev stručnog kadra, smatra Lea Lupert v. d. ravnatelja Imunološkog zavoda.



Kada se zamišljate kao pacijent koji je doživio ugriz poskoka ili ste roditelj koji želi da mu dijete bude cijepljeno sa najboljim cjepivima ili kada morate provesti transplantaciju srca, bubrega pa vam je potrebna plazma ili oblici nadoknade vaših tjelesnih tekućina a koje nekako antropološki spadaju u područje u koje živimo i koji su najprilagodljiviji vašem tijelu onda sigurno ako o tomu razmišljate onda ćete govoriti o iznimnoj potrebi za očuvanjem svega onoga što nam na tržištu može ponuditi Imunološki zavod. Mislim da nema dvojbe da je medicinski sasvim razložno poduprijeti incijative da se ta institucija ovdje govorimo i o tradiciji brendu i tu dimenziju treba staviti na prvo mjesto, smatra o medicinskom aspektu važnosti očuvanja Imunološkog zavoda govorila je pročelnica zagrebačkoga gradskog Ureda za zadravstvo, profesorica Mirna Šitum.

Izvor: HRT

Facebook Comments

Loading...
DIJELI