Aleksić: “U velikom broju slučajeva vratit će se samo glavnica kredita”

screenshot

Na kraju ispada da su građani ugovorili potpuno besplatne kredite

Ponovno dobra vijest za građane s kreditima u švicarskim francima – prema presudi zadarskog županijskog suda -banka mora vratiti dužniku preplaćene kamate po kreditu u švicarskom franku i to nakon što je konvertirao kredit u euro.

Prošli je tjedan dužnike obradovala vijest o presudi Visokog trgovačkog suda, no vijest je dobila premalo pozornosti usred nogometnog ludila. Značaj tih presuda za Studio 4 HRT-a analizirao je saborski zastupnik SNAG-e Goran Aleksić, član udruge Franak.

“Na temelju presude o kolektivnom sudskom procesu svi dužnici koji su dogovorili valutnu klauzulu u švicarskim francima dobili su pravo da sudskim privatnim procesima dobiju kompletnu razliku tečaja i kompletnu razliku preplaćene kamate plus pripadajuće zatezne kamate”. Ali morat će podnijeti tužbu jer bez privatne tužbe nema ništa od novca.

Zbog toga pozivaju dužnike da im se pridruže. Trenutno udruga Franak ima oko 30 tisuća članova. “Ali potencijalnih tužitelja je 125 tisuća jer je toliko bilo kredita” rekao je Aleksić.

Pojavila se kriva informacija u javnosti smatra Aleksić. “Kažu da mi koji smo konvertirali kredite nemamo pravo tužiti. To nije istina, nigdje u Zakonu ne piše da smo se mi odrekli tužbe” poručio je.



Na kraju ispada da su građani ugovorili potpuno besplatne kredite, pitala je voditeljica Vlatka Kalinić. “U velikom broju slučajeva bit će tako. Na kraju bi moglo ispasti da se vrati samo glavnica” odgovorio je Aleksić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI