AMERIČKE SIGURNOSNE SLUŽBE: Rusija, Kina i Iran utjecali su na naše izbore!

twitter

SAD su također objavile kako je podignuta prva optužnica protiv jedne Ruskinje za miješanje u izbore 2016

Rusija, Kina i Iran pokušavaju utjecati na glasače ususret američkim izborima ove godine i 2020., stoji u zajedničkoj izjavi američkih obavještajnih i sigurnosnih službi objavljenoj u petak.

SAD su također u petak objavile kako je podignuta prva optužnica protiv jedne Ruskinje za miješanje u izbore 2016.

Potpisnici zajedničke izjave tvrde kako su navedene države pokušale “narušiti povjerenje u demokratske institucije”, ali nisu podastrijeli konkretne dokaze o spomenutim kampanjama.

Strana umiješanost u američke izbore prijetnja je našoj demokraciji, a identificiranje i sprječavanje ovakvog miješanja glavni je prioritet savezne vlade”, navodi se u izjavi.

Neprijatelji ciljaju na američke izbore kako bi razdvojili SAD po političkim pitanjima te utjecali na donošenje ključnih odluka koje su u njihovom nacionalnom interesu”, dodaje se.



Američke agencije ukazale su na kampanje na društvenim mrežama koje jačaju razdor, te na materijale koje su objavili ruski državni mediji na engleskom jeziku, Russia Today i Sputnik.

Američke obavještajne službe u velikoj mjeri vjeruju da je Rusija pokrenula kampanju kako bi utjecala na ishod izbora 2016. godine, a trenutno je u tijeku istraga o tom pitanju koja je u petak iznjedrila prvu optužnicu.

Ruskinja Elena Aleksejevna Husjanova (44) optužena je da je bila dio operacije koja je vođena iz Sankt-Peterburga i čiji je cilj bio dovesti do napetosti u američkom društvu, uz potporu radikalnim skupinama, kaže se u priopćenju ministarstva pravosuđa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI