Američki obavještajci: U RH može se pojaviti ‘ultranacionalistički’ pokret, ali BIH je veći problem!

Wikimedia commons

Šefovi američkih sigurnosnih službi National Intelligence Daniel Coats i CIA-e Gina Haspel predstavili su zajednički izvještaj svih tajnih službi u državi pod nazivom “Procjena prijetnji diljem svijeta”.  U izvještaju se spominje i Hrvatska.

Iz 42 strane dugog izvještaja koji su dobili američki senatori vidljivo je da službe imaju potpuno drugačiju sliku prijetnji od aktualnog predsjednika Donalda Trumpa. Zanimljivo, u odabranom društvu Sirijskih militanata, Kim Jong Una i ruskih hakera našao se i Balkan.

“Zapadni Balkan će tijekom 2019. skoro sigurno ostati u stanju određenog rizika od nasilja niske razine i, moguće, otvorenog vojnog sukoba. Rusija će nastojati iskoristiti etničke tenzije i korupciju na visokim razinama kako bi spriječila sposobnost država u toj regiji da se nastave približavati EU-u i NATO-u”, stoji u dijelu izvještaja posvećenom Balkanu koji je objavio Express.

Etničke tenzije te visoka stopa korupcije na Balkanu dobile su jednak prostor u izvještaju kao sudbina Ujedinjenog Kraljevstva nakon Brexita te sukob Turske s kurdskom manjinom. Hrvatska je u očima američkih obavještajaca potencijalno plodno tlo za uzlet ultranacionalističkih i rasističkih pokreta te su situacije u Francuskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji za njih potencijalni uvod u takav scenarij.

Ipak, od svih zemalja u izvještaju, posebna pozornost je dana Republici Srpskoj i Miloradu Dodiku koji je redoviti gost ruskog predsjednika Vladimira Putina. U istom kontekstu se spominje i pitanje BIH kao izvor eventualne krize na Balkanu. Spominju se i Vučićevi nacionalisti te njihove čvrste veze s Putinom.



Amerikance brine i Crna Gora koja se jedva uspjela othrvati državnom udaru te obavještajci strahuju da će osjetljiva politička klima približiti tu zemlju Rusiji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI