Argentina osudila 29 osoba na doživotni zatvor za zločine iz doba diktature

screenshot

Osuđeni, od kojih neki imaju nadimke poput "Plavokosi anđeo smrti" i "Tigar", odslužit će doživotne kazne za oko 800 slučajeva otmice, mučenja i ubojstva za vrijeme diktature 1976.-1983.

Mnogi optuženici, uključujući bivšeg mornaričkog kapetana Alfreda Astiza i kapetana Jorgea Acoste, već služe doživotne kazne zatvora za zločine počinjene u školi za pomorsku mehaniku ESMA koja je bila pretvorena u tajni zatvor i mučilište.

Prvi put donesene su presude za “letove smrti” za vrijeme kojih su ljude drogirali i bacali ih u rijeku Platu. “Našim voljenima davali su sedative za vrijeme leta ili prije,  a zatim su ih bacali u rijeku ili more – to je nezamislivo, to je tužno”, rekla je Lita Boitano, čelnica udruge obitelji nestalih i političkih zatvorenika. Boitano je izgubila dva sina u diktaturi. Stajala je među okupljenima ispred savezne sudnice u Buenos Airesu te slušala presude. Njihovo je čitanje trajalo više od tri sata.

Uz doživotne kazne, 19 ljudi  dobilo je zatvorske kazne od 8 do 25 godina. Šest osoba oslobođeno je optužbi, uključujući Juana Alemanna, ministra financija u doba diktature i jednoga od nekoliko civila koji su bili optuženi za planiranje kršenja ljudskih prava. Skupine za ljudska prava procjenjuju da su argentinske vojne vlasti ubile do 30.000 ljudi za vrijeme diktature. Većina tijela nikad nije pronađena. U ESMA-i je držano oko 5000 disidenata, a samo je oko 200 preživjelo.

Neki od prvotno optuženih 68 ljudi umrli su za vrijeme suđenja. Astiz je osuđen u odsutnosti u Europi za ubojstvo dviju francuskih redovnica koje su bile zatvorene u ESMA-i. ESMA je danas memorijalni centar za ljudska prava, otvoren 2007. Argentinske vlasti procesuirale su mnoge zločine počinjene u doba diktature. Prošle godine osuđeno je 15 bivših vojnih dužnosnika za organiziranje otmica i ubojstva ljevičarskih disidenata u sklopu programa operacije Kondor, kampanje političke represije i državnog terora.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI