Bačić: ‘Svaki bi HDZ-ovac bio izbačen, ako ne podržava Vladu’

screenshot

“Ja jako dobro znam Milijana Brkića i s njime svakodnevno surađujem, spin da radi o glavi Plenkoviću apsolutno ne stoji", kaže Brkić

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, gostovao je u emisiji „Novi dan“ N1 televizije gje je komentirao aktualne teme.

Intervju prenosimo u cijelosti.

Je li u HDZ-u na snazi bratoubilački rat?

Apsolutno to nije točno, HDZ je odgovoran prema vođenju države, posvećen je podršci u radu Vlade, jasno da kao najjača stranka u vladajućoj koaliciji brine i o funkcioniranju Sabora”, izjavio je Bačić.

Vladajuća većina dosta je tanka, imate li jamstva Stiera i Kovača da neće praviti probleme?



Moram reći da usprkos činjenici što vladajuća većina ima 77 zastupnika, ona je iznimno stabilna. Jučer smo održali sastanak u Vladi, i izražena je puna podrška predsjedniku Vlade na poslu koji obavlja. Ono što se dogodilo na sjednici Predsjedništva HDZ-a očekivali su svi u stranci, a vjerujem da su očekivali i kolege Stier i Kovač. Svi oni koji poznaju kako funkcioniraju političke stranke, znaju da je to bilo za očekivati.”

Oni su se protivili ratifikaciji Istanbulske konvencije…

Istanbulska je iza nas, nisu samo Stier i Kovač bili protiv Istanbulske. To je bio Zakon o ratifikaciji Konvencije, u kojemu smo omogućili i nismo sankcionirali naše zastupnike koji nisu podržali ratifikaciju. To je bio dogovor na razini stranke”.

Je li im zaprijećeno izbacivanjem iz stranke?

Nikom se nije priprijetilo da će biti isključen iz stranke, ali jasno da za svakog zastupnika HDZ-a koji bi rušio vladajuću većinu, da bi time sam sebi potpisao izbacivanje iz stranke, to je logično”.

Hoće li Stier i Kovač, ako ne budu podržavali HDZ-ove zakone, biti izbačeni iz HDZ-a?

Članstvo u stranci podrazumijeva podržavanje odluka koje donosi stranka u svojoj proceduri. Kad ne bi podržavali rad Vlade, jasno da ne bi bili članovi HDZ-a, ne samo oni, nego bilo tko. Ja sam uvjeren da je Klub zastupnika jedinstven, podržava rad Vlade i ne razmišljam o nikakvom iskakanju iz odluka većine. Mi u Klubu HDZ-a ni s kim ne pregovaramo i razgovaramo”.

Radi li Milijan Brkić o glavi Andreju Plenkoviću?

Ja jako dobro znam Milijana Brkića i s njime svakodnevno surađujem, spin da radi o glavi Plenkoviću apsolutno ne stoji, on je drugi čovjek HDZ-a, potpredsjednik Sabora, iznimno konstruktivan na sjednicama. Što se tiče Istanbulske konvencije, on je od prvog dana najavio da se ne slaže s njezinom ratifikacijom, to je njegovo pravo. Mi smo se na Klubu usuglasili da nema sankcija za članove koji se protive tome. A što se referenduma tiče, nije Brkić rekao da podržava referendumska pitanja, nego načelno da podržava referendum kao pravo građana na izražavanje”.

Tvrdite da je partner Plenkoviću?

To je moje mišljenje, poznavajući Brkića. To pitanje možete postaviti i njemu, dobit ćete isti odgovor”.

Kako komentirate odnos HDZ-a s predsjednicom?

Moj je stav da bi tri funkcije, predsjednica države, predsjednik Vlade i predsjednik Sabora, trebale postupati unutar ustavnih ovlasti. Kad se tih ovlasti drži, puno bi manje prijepora bilo i među tim dužnosnicima. Očekujem ipak smirivanje tenzija koje je proizašlo od pojedinih izjava predsjednice”.

Miče li se predsjednica iz okvira ustavnih ovlasti? 

Predsjednici kao dužnosniku moguće je davati izjave koje nekad izlaze iz okvira onoga što je Ustavom propisano. Što se tiče referenduma, mislim da je bilo bolje da je predsjednica pričekala mišljenje i odluku Ustavnog suda, a onda rekla što misli. Pritom i nju razumijem kao i svakog dužnosnika, kad načelno govori o pristupanju referendumu. Mislim da je naš Zakon o referendumu manjkav, invalidan i to se na ovim inicijativama pokazalo da je potrebno ući u izmjene Zakona o referendumu”.

Hoćete li je podržati na predsjedničkim izborima?

Svi mi dužnosnici HDZ-a smo itekako bili aktivni i doprinijeli izboru predsjednice i ona još uvijek ima podršku, ali hoće li se ona kandidirati ili neće ovisi o njoj i tek će se onda stranka odrediti”.

Kad govorimo o situaciji u Agrokoru, otkud tek sad ideja da se Plenković želi informirati sa svim dobavljačima?

Ja očekujem od predsjednika Vlade da se u važnim trenucima za gospodarsku situaciju u državi uključi i na razini svoje odgovornosti doprinese gospodarskoj stabilnosti. U tom kontekstu gledam i na sastanak s čelnikom Adrisa”.

Što će za Vladu značiti ako ne dođe do nagodbe?

Nagodba će biti usvojena u zadanom roku, ja sam uvjeren da će se to napraviti do 10. srpnja i pokazati koliko je hrabra bila odluka Andreja Plenkovića i njegove Vlade da se uhvati u koštac s najvećim gospodarskim izazovom”.

Ima li Vlada plan b ako ne dođe do nagodbe?

Kažem vam da sam uvjeren da će se nagodba u zakonom predviđenom roku donijeti”, izjavio je Bačić u emisiji „Novi dan“.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI