Bakir ih ‘doveo u red’: Kako su Grabar – Kitarović i Vučić u Mostaru bili ‘manji od makovog zrna’

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na trilateralnom sastanku u Mostaru sudjelovali su predsjedajući i članovi Predsjedništva BiH, Dragan Čović, Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović, te hrvatski i srpski predsjednici – Kolinda Grabar – Kitarović i Aleksandar Vučić.

Hrvatska predsjednica je iskoristila priliku kako bi se zauzela za prava Hrvata u izbornom zakonu za koja su do sada bili zakinuti.

Članovi Predsjedništva izvijestili su me o stanju oko novog izbornog zakona. Nismo ulazili u njegove elemente i sa strane Republike Hrvatske mogu ohrabriti članove Predsjedništva BiH da se što je moguće prije postigne dogovor i da se pokaže kako su političke snage u BiH sposobne doći do rješenja koja su iznimno važna za ovu državu. Republika Hrvatska doista zastupa temeljna daytonska načela, a ne pojedina rješenja, no na čelnicima BiH je preuzeti odgovornost za osiguravanje njezine bolje budućnosti. Provođenje načela konstitutivnosti, jednakopravnosti svih triju naroda i ostalih, kako je utemeljeno u Daytonskom sporazumu, jedina je preostala opcija. Držim da je to pravac kojem bi čelnici BiH trebali pristupiti glede izmjene izbornog zakona jer je najgora moguća opcija da međunarodna zajednica nameće rješenja BiH. Mislim da je najbolji put upravo put prema Europskoj uniji, gdje će se jednog dana nužno morati mijenjati ustav BiH, kao što ga je mijenjala i Hrvatska”, kazala je Kolinda Grabar – Kitarović.

Što se srbijanskog predsjednika tiče, on je u svojoj diplomatskoj maniri s izjavom bio malo oprezniji:

Srbija pozorno prati sve odnose, ali da ne misli kako se Beograd na bilo koji način treba miješati, no sporazum iz Daytona je izuzetno važan”, kazao je Aleksandar Vučić.



No, Bakir Izetbegović je, čini se, ostao potpuno ravnodušan na političke smjernice i savjete hrvatskih i srpskih političara, pa ih je vrlo neugodno “srezao” po kratkom postupku:

To je unutarnje pitanje Bosne i Hercegovine. Ne vidim da nam tu naši prijatelji iz Zagreba i Beograda mogu pomoći”, kazao je Izetbegović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI