Balenović: ‘Pretekla nas je i Republika Srpska!’

Zarko Basic/PIXSELL

Koliko bi priopćenja Premijeru, Predsjednici Republike ili Predsjedniku Sabora udruga „Zviždač“ trebala napisati i koliko bi se tisuća probuđenih hrvatskih građana trebalo okupiti po trgovima, pa da naša vlast prekine štititi kriminalce i otpočne štititi javni interes i Zviždače, pita se Vesna Balenović

Neki se u Hrvatskoj plaše da se zakonima ne bi prekapacitirala zaštita Zviždača, pa da nam Zviždači slučajno ne bi postala zakonski povlaštena grupa prezaštićenih građana. Smatraju da je zaštita Zviždača zakonski dovoljno utvrđena time što je usputno s par riječi spomenuta u Zakonu o radu i Zakonu o državnim službenicima – poručila je Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač, u svojem priopćenju koje prenosimo u cijelosti:

Zviždači – svačija i ničija briga

“To sliči očekivanju da će utopljeniku svi priskočiti u pomoć, jer svi znaju plivati i smatraju da nam posebna služba spašavanja ne treba. No, kad do utapanja doista dođe, onda svi okreću glavu i očekuju da će netko drugi skočiti u more i pomoći. U pravilu, u more nitko ne skače, a naš se utopljenik pored stotina plivača koji na plaži dokono uživaju, na koncu utapa. Da je kojim slučajem postojala organizirana služba spašavanja, koju su u početku priče svi smatrali nepotrebnom , jer Bože moj svi smo tu i svi znamo plivati, naš bi utopljenik u trenu s lakoćom bio spašen. Ovako kasnije, svi se čude kako je bilo moguće da je izgubljen život, a svi smo bili tu i nitko nije pomogao. Kad je netko svačija briga, onda znajte da nije ničija briga!

U slučaju zaštite hrabrih građana koji istupaju iz mase i javno upozoravaju na kriminal i korupciju, zakonska zaštita ne bi trebala biti disperzirana na svaki zakon po malo, već bi trebala biti jasno definirana i fokusirana u jednom zakonu, i to u Zakonu o zaštiti Zviždača.

U Rumunjskoj Vlada se „zabunila“ i krenula s dekriminalizacijom kaznenih djela po vrijednosti manjih od 44.400 eura, pa je time umjesto zaštite javnog interesa krenula u zaštitu kriminalaca. Dobila je očekivanu reakciju probuđenog rumunjskog naroda i u spašavanju vlastite kože pred stotinama tisuća demonstranata u panici i na brzinu povukla sporan Zakon. Hoće li se probuditi i uspavani hrvatski građani?



Koliko priopćenja Vladi RH treba napisati da bismo dobili odgovor?

Koliko bi priopćenja Premijeru, Predsjednici Republike ili Predsjedniku Sabora udruga „Zviždač“ trebala napisati i koliko bi se tisuća probuđenih hrvatskih građana trebalo okupiti po trgovima, pa da naša vlast prekine štititi kriminalce i otpočne štititi javni interes i Zviždače. Iz prethodne priče žalosna uloga Pravosuđa i DORH-a svodi se na takvu pomoć Zviždaču, kao da utopljeniku umjesto pojasa za spašavanje dobace blijedo i nečitko pisano uputstvo s nekog tečaja za brzo učenje plivanja.

Umjesto da su poraženi kriminal i korupcija, u Hrvatskoj se vlasti okreću protiv Zviždača i pravde. U borbi protiv kriminala gdje se uz pogubljeno Pravosuđe, čelnik DORH-a hvali da radi kao životinja, niti ne može očekivati bolje rezultate, a kamo li da npr. javno obznane tko su vlasnici skrbničkih računa u Zagrebačkoj banci i koja su hrvatska gospoda pravi vlasnici INE. Svakodnevno svjedočimo nekažnjenom isisavanje milijuna iz javnih poduzeća, višemilijunskim umjetničkim kolekcijama i polarnim medvjedima, menadžerskim otpremninama od milijun eura, pljačkanju javnih dobara, milijunskim donacijama kriminalaca od Pantovčaka do stranačkih blagajni i nikome ništa! Jedini koji stradavaju su Zviždači, koji na te gadarije upozoravaju i kojima ova država ne pruža adekvatnu zakonsku zaštitu, već ih prepušta progonu upravo onih moćnih kriminalaca i političara, koje su za nedjela i prijavili.

Pretekla nas i Republika Srpska!

Često se u medijima mogu pročitati tekstovi o upitnim građanskim slobodama i demokraciji u Republici Srpskoj. No, ta ista Republika Srpska ovih dana stavila je na dnevni red svoje Narodne skupštine Nacrt zakona o zaštiti Zviždača, pa se pitam gdje su Zviždači zaštićeniji, u „naprednoj demokraciji“ Republike Hrvatske ili u „korumpiranoj“ Republici Srpskoj? Možda ne bi bilo zgoreg da Sabor pošalje svoje izaslanstvo u Narodnu skupštinu Republike Srpske, kako bi saznalo i podučilo se na koji način i kako su taj sporan Zakon uspjeli progurati do forme Nacrta i uvrštavanja na dnevni red Parlamenta za izglasavanje.

Zakon o zaštiti Zviždača odavno je donesen u Francuskoj, Belgiji, Norveškoj, Rumunjskoj, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Srbiji, Sloveniji, Švicarskoj i Litvi, te USA, dalekoj Australiji, Kanadi, Japanu i Južnoj Koreji. Zašto se te gospodarski i demokratski razvijene države nisu plašile „pretjerane“ zaštite Zviždača kao mi u Hrvatskoj?

Jesu li naši bivši europarlamentarci postali zaboravni?

Vijeće Europe donijelo je prošle godine konvenciju kojom se nalaže državama članicama da u svojim nacionalnim zakonodavstvima osiguraju pravni okvir tj. Zakon kojim će zaštititi Zviždače od svakog progona i kažnjavanja. Nije prošlo puno vremena od kad su uvaženi čelnici i članovi naše Vlade i Sabora bili članovi Europskog parlamenta, pa vjerujemo da pamte stavove Vijeća Europe i obveze o zaštiti Zviždača koje su preuzeli. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju kod nas kao da je prestala borba protiv kriminala i korupcije.

Očekujemo da će premijer Andrej Plenković, sada već po isteku 100 dana od ustoličenja, uspjeti naći vremena i primiti delegaciju udruge Zviždač, te imenovati tijelo koje će imati osnovni zadatak razmotriti Nacrt i definirati Prijedlog Zakona o zaštiti Zviždača, kojeg bi Vlada uputila Saboru u hitnu proceduru donošenja.

Prava Zviždača više ne smiju biti prepuštena volji, milosti i trenutnom raspoloženju pojedinih političkih moćnika, već trebaju biti strogo zakonski definirana. Tek tada pošteni građani na sudu pravdu neće moliti, već će temeljem Zakona o zaštiti Zviždača pravdu zahtijevati! Kome to ne odgovara i tko se toga pribojava, uskoro ćemo vidjeti”, priopćila je predsjednica udruge Zviždač, Vesna Balenović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI