Bandićevo upravljanje vašim novcem: Evo na što se trošilo, a i koliko ste platili ‘besplatan’ prvosvibanjski grah

facebook

Zastupnik HNS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak ustvrdio je da izvješće državne revizije o poslovanju i trošenju proračunskih sredstava Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga pokazuje da se gradski novci troše bez kontrole i prema nekim samo Bandiću poznatim kriterijima te je najavio da će tražiti da se o tome raspravlja na sljedećoj skupštinskoj sjednici.

“O tome moramo raspraviti. Zastupnici koji su godinama podržavali proračun Milana Bandića, kao i oni koji su sad, u zadnjoj sekundi, podržali proračun, zanimljivo bi bilo da nešto kažu o takvom proračunskom trošenju sredstava i da kažu misle li doista da je to dobro i da pridonosi razvoju grada Zagreba”, rekao je Stojak na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama Gradske skupštine.

Naglasio je da se godinama upozorava i traži od gradonačelnika i Gradske uprave da se za sve što se financira iz gradskog proračuna, poreza, prireza i svega ostalog utvrde jasni i nedvosmisleni kriteriji, no da je u izvješću državne revizije o poslovanju Zagrebačkog holdinga, primjerice o donacijama iz gradskog proračuna, sve – samo ne to.

Bez kriterija, bez kontrole, a s druge strane s potpuno jasnim kriterijima samo za neke, dodao je Stojak.

“Gradonačelnik određuje sredstva prema nekim samo njemu poznatim kriterijima”, ustvrdio je Stojak te dodao da se ne zna za što su dani.



Naglasio je kako izvješće državne revizije govori da se pri planiranju isplata unaprijed već računalo da će se “onima koji su podobni, onima koji gradonačelniku odgovaraju dijeliti i financijska sredstva mimo točno utvrđenih kriterija u javnim pozivima, u javnim potrebama za pojedine djelatnosti koje se financiraju iz proračuna”.

Upitao je kako to da se primjerice nije znalo koliko će se potrošiti za prvosvibanjski grah u Maksimiru te dodao da su troškovi graha narasli pa se 2017. potrošilo 884.000 kuna, a 2018. čak 980.000 kuna.

“Kako proslava 1. maja u Maksimiru može biti nepredviđena i kako se za nju ne zna unaprijed računati koliko treba novca?” upitao je Stojak.

Udruge su iz proračunske zalihe dobile 3,3 milijuna kuna, a državna revizija je ustanovila – većinom za one aktivnosti koje su trebale biti financirane iz proračuna, putem javnog poziva za javne potrebe.

Stojak je upozorio i da su se uplaćivala novčana sredstva i za razne manifestacije izvan granica Hrvatske, “zanemarujući Zagreb i Zagrepčane”.

Plaćali su se autobusi koji su vozili na Advent u Zagreb, rekao je te najavio da će i za to tražiti troškovnik, da se vidi koliko je novca potrošeno za prijevoz građana iz Krapine i Krapinsko-zagorske županije na Advent u Zagreb.

Prema njegovu mišljenju, vrlo je zabrinjavajući dio izvješća državne revizije koji se odnosi na poslovanje ZET-a i o usluzi vanjskih tvrtki za održavanje tramvaja i tramvajskih pruga.

“Državna revizija je upozorila da zapravo ne postoje kriteriji ni iskazane potrebe zašto se to ne radi u ZET-u i upozorila je Holding da ima 450 zaposlenih ljudi na tim poslovima. Radi se o 130 milijuna kuna”, rekao je te podsjetio kako je Grad Zagreb odgovorio da ne postoje uvjeti za samostalno održavanje tramvajskih vozila s obzirom na to da ZET nema odgovarajuću opremu, softverska i hardverska rješenja, obučene i specijalizirane zaposlenike, kao niti u potpunosti prilagođene prostore za utvrđivanje kvarova, popravaka i održavanje opreme uređaja.

“Tko je tu lud?” upitao je. Dodao je da ZET godišnje iz proračuna u prosjeku dobije 500 do 700 milijuna kuna subvencija da bi uopće mogao funkcionirati, za tzv. besplatne prijevoze dobije jedanput 300.000 kuna, kao što je to bilo za doček nogometne reprezentacije, dok za tzv. besplatni prijevoz za Advent dobije milijun kuna iz proračuna.

Stojak je upitao je li tu u pozadini namjerno uništavanje vlastite imovine kako bi vrlo vrijedno zemljište na Trešnjevki, a to je remiza, u budućnosti neko preuzeo ili se nekom pogodovalo, te dodao da na takvo razmišljanje navodi činjenica da ZET kaže da ne želi ulagati u svoje radnike i opremu.

Zamoljen za komentar povlačenja iz EU fondova 500 milijuna kuna za Zagrebački holding, kojemu zapravo ide 221 milijun, Stojak je rekao da postoji veliki problem s EU sredstvima u Gradu i u Holdingu.

Rekao je i da se gotovo cijeli projekt sljemenske žičare, koja već sada košta više od 450 milijuna kuna, trebao financirati iz EU fondova.

A na upit je li možda taj ostatak novca iz EU fondova namijenjen za žičaru, Stojak je rekao da je Grad zakasnio da bi dobio sredstva za žičaru iz EU fondova.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI