Barišića u pismu premijeru podržalo i 79 profesora Sveučilišta iz Mostara

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska vlada je Hrvatskom saboru predložila zaključak da odbije donijeti odluku o iskazivanju nepovjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću koji je podnijelo 45 saborskih zastupnika

Nakon što su brojni znanstvenici i sveučilišni profesori iz Hrvatske i inozemstva podržali ministra znanosti i obrazovanja, dr. Pavu Barišića, reagiravši na pisma dr. Ivana Đikića te na medijsku hajku koja je potom pokrenuta zbog navodnog plagijata, ministra Barišića u pismu premijeru i predsjedniku Hrvatskog sabora podržali su i profesori Sveučilišta u Mostaru.
Njihovo pismo prenosimo u cijelosti, zajedno s imenima svih potpisnika:

”Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske i predsjedniče Hrvatskog Sabora,

ponukani otvorenim pismom koje vam je ovih dana uputio i potpisao veliki dio Hrvatske akademske zajednice, želimo, kao dio akademske zajednice Sveučilišta u Mostaru, također, dati svoju potporu ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću suočenim s optužbama za plagijat. Kako smo upućeni na našu Maticu, a kao Sveučilišna zajednica posebice na rad ključnog čovjeka za obrazovanje u Vladi Republike Hrvatske, nije nam svejedno tko je osoba koja će odigrati ključnu ulogu u idućim strateškim koracima Vlade, kako u Republici Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini gdje je hrvatski narod konstitutivan.

Držimo da su optužbe upućene prof. dr. sc. Pavi Barišiću neutemeljene i da se krajnje zlonamjerno želi ugroziti njegov profesionalni, ali i moralni integritet.
Stoga se bez zadrške pridružujemo kolegama iz Republike Hrvatske koji su Vas otvorenim pismom pozvali na zaštitu ugleda profesora Barišića i iskreno se nadamo da će profesor Barišić nastaviti časno i odgovorno obnašati dužnost ministra  znanosti i obrazovanja”, stoji u pismu kojega su potpisali sljedeći profesori:

prof. dr. sc. Ante Kvesić
prof. dr. sc. Ljerka Ostojić
prof. dr. sc. Monika Tomić
prof. dr. sc. Milenko Bevanda
prof. dr. sc. Zoran Tomić
prof. dr. sc. Vesna Kazazić
prof. dr. sc. Željko Stojkić
prof. dr. sc. Ivan Vasilj
prof. dr. sc. Stjepan Skoko
doc. dr. sc. Danijela Petrović
prof. dr. sc. Ivo Čolak
prof. dr. sc. Zdenko Ostojić
prof. dr. sc. Danijel Pravdić
prof. dr. sc. Darinka Šumanović Glamuzina
prof. dr. sc. Dragan Babić
prof. dr. sc. Dubravka Šimić
prof. dr. sc. Ivan Ćavar
prof. dr. sc. Ivica Brizić
prof. dr. sc. Jurica Arapović
prof. dr. sc. Mile Lasić
prof. dr. sc. Miro Klarić
prof. dr. sc. Vajdana Tomić
prof. dr. sc. Violeta Šoljić
prof. dr. sc. Miljenko Lugonja
prof. dr. sc. Tonćo Marušić
prof. dr. sc. Ivan Madžar
prof. dr. sc. Mladen Kvesić
prof. dr. sc. Marko Ivanković
prof. dr. sc. Stanko Ivanković
prof. dr. sc. Snježana Rezić
prof. dr. sc. Željko Galić
prof. dr. sc. Ljiljanka Kvesić
prof. dr. sc. Edita Černi Obrdalj
prof. dr. sc. Slavica Juka
doc. dr. sc. Boris Jelavić
doc. dr. sc. Gordan Galić
doc. dr. sc. Branko Krišto
doc. dr. sc. Andrijana Ostojić
doc. dr. sc. Ivanka Mikulić
doc. dr. sc. Jadranka Nikolić
doc. dr. sc. Jasna Zeljko Penavić
doc. dr. sc. Jerko Prlić
doc. dr. sc. Marija Vidić
doc. dr. sc. Marinko Jurilj
doc. dr. sc. Mato Živković
doc. dr. sc. Miro Leventić
doc. dr. sc. Miro Miljko
doc. dr. sc. Mladen Kožul
doc. dr. sc. Mladenka Nalatilić
doc. dr. sc. Nikica Šutalo
doc. dr. sc. Nikolina Pravdić
doc. dr. sc. Viktorija Haubrich
doc. dr. sc. Vlatka Martinović
doc. dr. sc. Zrinko Brekalo
doc. dr. sc. Žana Mrkonjić
doc. dr. sc. Goran Kraljević
doc. dr. sc. Ivona Šego Marić
doc. dr. sc. Nina Pinjuh Markota
dr. sc. Antonio Sesar
dr. sc. Emil Babić
dr. sc. Irena Sesar
dr. sc. Kristina Galić
dr. sc. Maja Ostojić
dr. sc. Marko Ostojić
dr. sc. Zrinko Prskalo
dr. sc. Ivan Jurić
dr. sc. Davor Tomić
dr. sc. Maki Grle
dr. sc. Vedran Bjelanović
dr. sc. Željka Tomić
dr. sc. Zoran Trninić
mr. sc. Marija Nakić
mr. sc. Mario Kordić
mr. sc. Mladen Ivešić
mr. sc. Teo Tomić
mr. sc. Mile Volarić
mr. sc. Ivica Markota
mr. sc. Kristijan Juka
mr. sc. Zoran Karlović



Hrvatska vlada je, da podsjetimo, Hrvatskom saboru na današnjoj sjednici (u četvrtak 26. Siječnja) predložila zaključak da odbije donijeti odluku o iskazivanju nepovjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću koji je podnijelo 45 saborskih zastupnika.
‘’Temeljito smo proučili i u opsežnom očitovanju iznosimo argumente i činjenice kojima se u cijelosti, prema našem mišljenju, odbacuju svi prijedlozi koji su neosnovani i neutemeljeni’’, istaknuo je premijer Andrej Plenković.
Dodao je da će o tome biti provedena i saborska rasprava u kojoj će detaljno i dodatno obrazložiti iznesene argumente.

U Prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru Barišiću uz ostalo se navodi da je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju donio mišljenje kojim je jednoglasno utvrdio da je ministar prekrišio Etički kodeks u članku “Does Globalization Threaten Democracy” objavljenom u časopisu Synthesis philosophica iz 2008.
Vlada u obrazloženju svoje odluke kojom odbija taj prijedlog, podsjeća da je Odbor o prijavi za plagijat koju su četvorica znanstvenika podnijela protiv Barišića, odlučivao osam godina nakon objave članka.

U Prijedlogu se zanemaruju činjenice, ističe Vlada, da je prijava za kršenje Etičkoga kodeksa protiv ministra Barišića podnesena još u veljači 2011. godine te da su je rješavala nadležna etička tijela (Etičko povjerenstvo Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu 2011. i Etički savjet Sveučilišta u Zagrebu 2012. godine) koja su odbacila prijavu kao neosnovanu.

“Pored mišljenja Odbora postoje i prethodne odluke nadležnih etičkih tijela iz 2011. i 2012. godine koje se ne mogu zanemariti. U tom kontekstu ne može se prihvatiti da bilo tko, pa i ministar, trpi teške posljedice zbog odluke u odnosu na koju postoje ozbiljni prigovori ustavnosti i zakonitosti. Drugačije shvaćanje ukazuje na moguće kršenje načela zakonitosti i vladavine prava što nije opredjeljenje ove Vlade”, ističe se u obrazloženju Vladine odluke.

U Prijedlogu se, dodaje se u obrazloženju, “zanemaruje činjenica da je ‘prijavljeni’ rad imao više izdanja 2010 i 2012. godine”. Propust je, podsjeća se, primijećen i ispravljen u španjolskoj inačici članka iz svibnja 2008., odnosno dvije godine prije podnošenja prijave protiv Barišića.

Osim toga, Prijedlog o pokretanju pitanja povjerenja ministru Barišiću poziva se i na mišljenje znanstvenika Ivana Đikića.

Vlada smatra da se “ne može temeljem izjave, odnosno analize jednoga znanstvenika, koliko god taj znanstvenik ugledan bio, temeljiti stav da se u pojedinom slučaju radi o nečasnim radnjama”. Važno je naglasiti, dodaje se, da su Rektorski zbor, sveučilišne ustanove, fakulteti, udruge, poimence više od 130 pripadnika akademske zajednice te brojni znanstvenici potpisali pismo potpore ministru, “očito se ne slažući s tezom da se radi o plagijatu”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI