Bauk i Jakovina ‘opleli’ po predsjednici: ‘U Argentinu su nakon Drugog svjetskog rata pobjegli ustaški zločinci’

2
1801
wikipedia

“Kad predsjednica ide u Pazin, hvali se nonom i nonetom partizanima, kad ide u Argentinu, onda su ovi iz ’45. borci za slobodu i domoljublje“, kaže Bauk

Brojni Hrvati nakon Drugog svjetskog rata pronašli su prostor slobode u Argentini”, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom posjeta ovoj zemlji te izazvala brojne komentare.

Na predsjedničinu izjavu osvrnuo se u Saboru Arsen Bauk. “Nakon Drugog svjetskog rata mnogi Nijemci su u Argentini tražili i našli prostor za slobodu u kojoj su mogli isticati svoje domoljublje. U te se Nijemce ubraja i Adolf Eichmann, Josef Mengele i mnogi drugi istaknuti i manje znani borci za prostor slobode u kojemu mogu svjedočiti svoje domoljublje”, ironičan je bio Bauk u Saboru, prenosi N1.

Loading...

Da je to izjavila Angela Merkel, u Njemačkoj bi vladala rasprava o tome hoće li je nakon povratka u Njemačku smjestiti u zatvor ili u neku drugu ustanovu. Kad nešto slično izgovori hrvatska predsjednica, onda je reakcija u Hrvatskoj – ima je, ali je nešto manja. Zato ona to i može izgovoriti”, dodao je Bauk koji je kazao kako su “svjedočenje prostora slobode i domoljublja nakon Drugog svjetskog rata” u Argentini imali i Ante Pavelić, Dinko Šakić, Ivo Rojnica, Branko Benzon i brojni drugi članovi ustaške emigracije.

Naravno da ovim ne generaliziram da su svi Hrvati u Argentini pripadnici ustaškog pokreta i njihovi dužnosnici, ali u kontekstu u kojem je to rečeno i nakon nekih izjava poslije toga, predsjednica mora dobro objasniti ovu svoju izjavu”, poručio je.

Bauk se tu nije zaustavio u kritiziranju predsjedničinog ponašanja.

Kad predsjednica ide u Pazin, hvali se nonom i nonetom partizanima, kad ide u Argentinu, onda su ovi iz ’45. borci za slobodu i domoljublje. Kad ode u Lisinski na sjednicu SNV-a, onda je njihova predsjednica. Kad ode u Vukovar, Srbija i Hrvatska nisu prijateljske države i tako dalje”, kazao je Bauk, dodavši da takve izjave ostavljaju mrlju na karijeri predsjednice, kojoj je poručio da bi bilo bolje da stvori jedinstven stav i njega se drži “i u Vukovaru i u Lisinskom i u Buenos Airesu”.

Kad ona negdje ode, mi se moramo bojati što će reći, pa je onda bolje da ni ne ide nigdje”.

Za kraj je Bauk istaknuo kako je “ZAVNOH bio i bit će temelj suvremene hrvatske države, a neutralnost prema sukobima iz prošlosti značilo bi izjednačavanje fašizma i antifašizma, a “dok nam živo srce bije to se ovdje dogoditi neće”.

Na predsjedničinu izjavu za Tportal se osvrnuo se i povjesničar Tvrtko Jakovina koji smatra da se radi o skandaloznoj izjavi predsjednice.

Predlažem da u ambasadama SAD-a i Njemačke pregledaju njene izjave jer nam one kvare odnose s tim dvjema zemljama i mnogim drugima”, smatra Jakovina. U Argentini prema njegovim riječima, postoje stara i nova emigracija. Stara je u tu zemlju došla na prijelazu iz 19.u 20. stoljeće i prije Drugog svjetskog rata jer je ta država tada imala veliki gospodarski uspon. Oni koji su poput Pavelića pobjegli nakon Drugog svjetskog rata za Jakovinu su ustaški zločinci.

  • Branko Radnić

    Evo još jednog koji je preskočio dio “razumijem što čitam”, nije mi uopće jasno kako je završio PMF. Bauk kretenizma se širi Hrvatskom.

  • Samo zlonamjerni komentari mogu iz ovog posjeta Predsjednice Argentini iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika. Njegovi pokušaji nametanja kolektivne stigme Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, su krajnje neprihvatljivi i za svaku osudu. Toliko i hvala.