Bauk na dnevni red pokušao progurati Istanbulsku konvenciju, Hajdaš Dončić ga ‘otkantao’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

„Nastavljamo raspravu s izvješćem o radu Hine", 'presudio' je predsjedavajući Dončić.

SDP-ovac Arsen Bauk pokušao je, tijekom predsjedanja saborskom sjednicom potpredsjednika iz redova njegove stranke Siniše Hajdaša Dončića, na dnevni red progurati Istanbulsku konvenciju, ali predsjedavajući mu, iako je rekao da kao član SDP-a  podržava taj prijedlog, zbog poslovničkih odredbi to nije mogao odobriti.

Naime, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk zatražio je u utorak stanku na temu liftova, ali je prethodno od predsjedavajućeg Hrvatskog sabora Siniše Hajdaša Dončića zatražio da na raspravu stavi prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

“Sabor je 10. ožujka prošle godine odobrio hitni postupak, a 27. travnja se očitovala vlada, 4 srpnja i matični odbor i nema razloga da točka ne dođe na raspravu pa predlažem da to stavite na dnevni red nakon stanke koju SDP traži zbog problema liftova”, rekao je Bauk

Predsjedavajući Dončić je kazao kako kao član SDP-a podržava taj prijedlog, ali treba vidjeti tijekom stanke postoje li za to poslovničke mogućnosti.     

“Hrvatska je u EU te nam je omogućeno da koristimo velik dio sredstava iz EU fondova za pomoć građanima. To je preko 10 milijardi za razdoblje od 2014. do 2020. Ne povlači se dovoljno sredstava i Klub zastupnika predlaže vladi da podupre inicijativu i uvrsti u program korištenja fonda EU projekt koji bi omogućio ugradnju liftova u sve zgrade koje imaju uz prizemlje najmanje tri etaže”, rekao je Maras nakon stanke koju je zatražio njegov saborski klub.



Nastavljamo raspravu s izvješćem o radu Hine, ‘presudio’ je predsjedavajući Dončić.

Nezadovoljan, Bauk je tražio objašnjenje primjene Poslovnika “na konkretnu situaciju koja je bila prije 15 minuta kada nije bilo predlagatelja izvjestitelja i kada se mogao promijeniti redoslijed”.

“Predlagatelj izvjestitelj je u dvorani sjedio desno. Tijekom sjednice se može promijeniti redoslijed rasprave ako za pojedinu točku dnevnog reda nema izvješća nadležnih radnih tijela predlagatelja i vlade”, pojasnio mu je Dončić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI