Bauk o ‘velikoj koaliciji’: Pročitajte uvjete

0
386
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Je li moguće izbjeći koaliciju HDZ-a i SDP-a?

Velika koalicija SDP-a i HDZ-a, tema je koju svako malo ‘načne’ netko na hrvatskoj političkoj pozornici. A posljednji u nizu onih koji su o tome progovorili je i Arsen Bauk, koji se na tu mogućnost osvrnuo u razgovoru za Express. ”Malo ću karikirati, ali neću puno. HDZ se samo treba riješiti lopova i ustaša”, sarkastično je poručio Bauk, dajući do znanja da do toga iz njegove perspektive ne bi trebalo tako skoro doći.

No, daleko je aktualni SDP od Baukove perspektive, jer govorimo o stranci koja je u potpunom rasulu kako onom ključnom financijskom, tako i u onome podjednako značajnom, a to su pak međuljudski odnosi. Zbog nestabilne situacije u stranci, lošeg rejtinga, ali i sve oštrije konkurencije u obliku Živog zida i Amsterdamske koalicije u Partiji se zaista moraju odlučiti za radikalne poteze kako bi opstali na političkoj sceni, jer ukoliko nastave padati brzinom kojom sada to čine mogli bi u potpunosti nestati. Pozivnicu da se spase dobili su još prije nekoliko tjedana od drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića.

Loading...

Volio bih da u Hrvatskoj dođe vrijeme kada će HDZ i SDP napokon u miru razgovarati o budućnosti Hrvatske”, rekao je Brkić svojedobno na tribini ‘Nova hrvatska migracija’ organiziranoj u Frankfurtu. A ovakva retorika, složiti će se svako onaj tko prati Brkićevu političku putanju nije karakteristična za njega. Međutim, i bez ove njegove pomirbene retorike, priča o velikoj koaliciji dviju najsnažnijih stranaka nije nikakva novina, a dodatno se intenzivirala s pojavom malih stranaka, s velikim potencijalom- Živog zida i Mosta.

Nakon što je Most dva puta ugrozio stabilnost Vlade, ali i uz sve očitiju popularnost Živog zida, jasno je da dvjema velikim strankama ne preostaje puno prostora za koalicije i kalkulacije.

Suradnja s HNS-om, nije nešto na što HDZ i SDP dugoročno mogu računati, osim toga, cijena koju su obje stranke za tu suradnju platile, daleko je veća od realne tržišne vrijednosti ove male stranke za velike karijere. No, treba napomenuti kako je upravo zahvaljujući Brkićevim vezama sa šefom HNS-a Ivanom Vrdoljakom i najmoćnijim HNS-ovim vladarom iz sjene, HNS i uskočio u aktualnu Vladu, i koaliciju.

Kada se malo dublje promisli o velikoj koaliciji presudno je pitanje- mogu li SDP i HDZ zajedno? Prema onome što su njihovi dužnosnici izrekli u proteklih nekoliko godina, odgovor bi bio teško. Ipak, čini se kako polako prolazi vrijeme mahanja domoljubljem i zastavama, jer na temama iz devedesetih teško je graditi imidž stranke i pridobiti birače, što je očigledno spoznao i sam Brkić. Gledajući s pozicije svjetonazora SDP i HDZ znatno se razlikuju, ali vrijeme koje je pred nama traži ljude koji će se znati boriti s gospodarskom i demografskom krizom i upravo stoga čini se kako nam je suradnja ovoga tipa neminovna.