Bernardić: ‘SDP je lider oporbe, bez nas je nemoguće riješiti situaciju vezanu uz Agrokor’

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Bernardić tvrdi da ne strahuje za svoju poziciju predsjednika stranke

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je naglasio kako je vrlo jasno da je SDP lider oporbe te da bez SDP-ova plana neće biti moguće riješiti situaciju vezanu uz Agrokor koja je, kaže, mogla biti riješena još prije 10 mjeseci.

SDP je definitivno lider oporbe jer bez našeg potpisa nema poziva ni jednog ministra pa ni potpredsjednice Vlade koja je najumočenija u proces i itekako odgovorna”, rekao je Bernardić komentirajući za Dnevnik RTL-a situaciju u Agrokoru i Mostovu inicijativu za smjenom potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Odgovorni za Agrokor moraju otići

Podsjetio je kako je SDP prije tri mjeseca pokrenuo opoziv Vlade te kako je on osobno upozoravao na 141 savjetnika i velike naknade.

Tada su se pravili da ništa ne znaju i da nemaju pojma. Nakon toga, trebalo im je 15 dana da prouče dokumentaciju, smijenili su Ramljaka i de facto priznali da je cijeli proces bio kontaminiran i da se tamo događa legalna pljačka”, rekao je Bernardić.



Kad je riječ o Mostu, ustvrdio je kako je Most sasvim sigurno svjestan da je pogriješio i “malo se želi iskupiti” jer su podržali i izbor Ramljaka i lex Agrokor.

Zamoljen za komentar kako to da je SDP prije smatrao neustavnim ‘lex Agrokor’, a sada predlaže amandmane na taj zakon, Bernardić je rekao da je SDP-ov stav jasan od početka.

Da je tada prihvaćen prijedlog, SDP-ov plan za spas Agrokora, Agrokor bi već bio u procesu restrukturiranja, izmijenili bi postojeće zakone, radna mjesta bi bila spašena, a restrukturirala bi se i industrija. Danas, 10 mjeseci kasnije, kad smo sve dalje od nagodbe, proces se mora vratiti na početak. Lex Agrokor je nužno zlo i nažalost činjenica. I potrebno je napraviti novi početak, provesti SDP-ov plan, a to znači odlazak svih uprljanih u procesu – Dalić, Ramljaka i njihovih suradnika i izvršitelja koji su to radili pod budnim okom i zaštitom premijera Plenkovića”, ustvrdio je te ocijenio da novi povjerernik neće ništa promijeniti ako se cijeli proces ne vrati na početak – odlaskom odgovornih.

Smatra i da je “nakon svega što se događalo i legalne pljačke” parlamentarni i javni nadzor nužna stvar i onemogućavanje sukoba interesa, kako sami sebi ne bi mogli isplaćivati milijunske naknade.

Upozorio je da u ovom trenutku nema ni stalnog vjerovničkog vijeća ni ukupnog iznosa tražbina ni plana restrukturiranja.

Bojim se da bez provedbe SDP-ova plana neće biti moguće riješiti cijelu situaciju , a ako to ne uspije – bit će smanjenja mirovina i plaća, ustvrdio je Bernardić.

SDP-ov politički program je program za budućnost, ne strahujem za svoju poziciju

Govoreći o novom SDP-ovom nacrtu novog političkog programa, kojega je nedavno prihvatilo stranačko Predsjedništvo, Bernardić je rekao da je to “novi politički program za budućnost, a ne izborni program”.

Ovaj dokument vraća ljudima nadu u bolji život, povjerenje u institucije, afirmira vrijednosti slobode, jednakosti, pravde i solidarnosti za sve jer želimo Hrvatsku za sve, a ne samo za neke – ortake njihove obitelji i djecu”, poručio je.

Na pitanje strahuje li za svoju poziciju u stranci, s obzirom na najave da bi se SDP-ova izvještajna konvenciji sljedećeg vikenda mogla pretvori u izbornu, Bernardić je odgovorio da “ne strahuje ni malo” dok se bori za slobodu govora i protiv cenzure, protiv kriminala u Agrokoru, za djecu, umirovljenike i radnike.

Jedan mali broj pojedinaca u stranci pokušava, plasirajući lažne informacije, stvoriti dojam da će konvencija biti izborna i da će se tamo održati nekakav cirkus, ali morat ću ih razočarati, ništa od toga tamo se neće dogoditi. Konvencija će biti afimaritvna, programska, tematska, okrenuta budućnosti”, naglasio je te dodao da će donijeti i novi Statut stranke gdje će napraviti demokratski iskorak uvodeći načelo ‘jedan član jedan glas’ za sve funkcije u stranci i kroz omogućavanje da na listama za EU parlament i Hrvatski sabor bude 50 posto žena naizmjenično.

A na pitanje što s dugovima budući da SDP-ima 12,5 milijuna duga, Bernardić je odgovorio da su napravili plan restrukturiranja fiskalne konsolidacije.

Suprotno katastrofičnim najavama i prognozama kako će SDP završiti u blokadi i bankrotu ništa se od toga nije desilo. Riješit ćemo i taj problem“, zaključio je Bernardić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI