Bernardić: Selanec je SDP-ov izbor za ustavnog suca, a što se tiče Arbitraže Hrvatska je prevarena

Selanec je magistrirao i doktorirao pravo na University of Michigan, trenutno radi u uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a znanstvenu i praktičnu karijeru posvetio je borbi za ljudska prava.

Goran Selanec kandidat je SDP-a za suca Ustavnog suda rekao je predsjednik te stranke Davor Bernardić danas u Saboru.

“SDP se na svom Klubu demokratski odlučio za izbor Gorana Selanca za našeg kandidata za ustavnog suca, čovjeka koji je dokazani borac za ljudska prava, ima sjajan životopis i koji se obrazovao na prestižnim američkim sveučilištima. Želimo da Ustavni sud bude mjesto na kojem će se donositi kvalitetne odluke, da se promijeni način rada, i zato predlažemo čovjeka s kvalitetnim CV-jem, neopterećenog od bilo kakvih dosadašnjih odluka i voljeli bi vidjeti HDZ, koji ima pravo predložiti kandidata, da predlože kandidata koji nije opterećen odlukama koje derogiraju ustavnu odluku o prijetvorbi i kriminalu”, rekao je Bernardić.

Dodao je da je SDP odlučivao hoće li podržati Matu Arlovića ili Selanca, ali za potonjega se odlučio veći broj zastupnika.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Inače, Selanec je magistrirao i doktorirao pravo na University of Michigan, trenutno radi u uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a znanstvenu i praktičnu karijeru posvetio je borbi za ljudska prava.

Bernardić se dotaknuo i SDP-ove podrške kandidatu HDZ-a. “Spremni smo podržati jednog kandidata kojega predloži HDZ, ali apeliramo da to ne bude nijedan kandidat koji je sudjelovao u presudi u slučaju Sanader, za koji smatramo da je derogirao ustavnu odredbu koja se tiče prijetvorbe i kriminala”, kazao je Bernardić.



Upitan je i za komentar arbitražne odluke u sporu sa Slovenijom. “Hrvatska je ušla iskreno u arbitražu, bez obzira što prethodna vlada, prije SDP-a, nije ušla pravilno. Taj proces je za nas završio. Nitko ne smije prisiljavati Hrvatsku na nešto što je duboko u suprotnosti s odlukama o međunarodnom pravu, a upravo je to da se odluke između dvije zemlje rješavaju bilateralno, da se sporovi rješavaju bilateralno. U tom procesu smo prevareni. Svaki pritisak EK neprihvatljiv je. Kad Europska komisija oprosti dug Grčkoj, možemo razmišljati o tome da Hrvatska prihvati odluku arbitraže. Možemo sjesti sa Slovenijom i razgovarati. Činjenica je da su Slovenci jače lobirali. Treba tražiti da se poštuju odluke Hrvatske i njezinih institucija koje su izašle iz procesa, koji je duboko kontaminiran i u kojem je Hrvatska prevarena”, rekao je Bernardić, dodavši da su svi ključni akteri u Hrvatskoj diplomati, ali u ovom trenutku vjerojatno od toga nemamo koristi.

“Trebamo biti jedinstveni i jedinstveni smo, dajemo punu podršku da se arbitraža ne prihvati. Oko ovog pitanja ne možemo se dijeliti. Prevareni smo u tom postupku i kad ste prevareni, nitko normalan ne može se vratiti”, rekao je predsjednik SDP-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI