Bi li Franjo Tuđman podržao IK? Evo kojim riječima je nazivao žene i homoseksualce

screenshot

Vlada Republike Hrvatske izglasala je Istanbulsku konvenciju i uputila Saboru prijedlog o njenom potvrđivanju. HDZ je uz nešto prijepora i razmirica ipak izglasao ratifikaciju, čime je Andrej Plenković dokazao da je svojim dolaskom u ovu stranku donio neke “nove vjetrove” koji su iznenadili oporbu, ali prije svega birače HDZ-a koji se ovakvom ishodu nisu nadali. Naučeni na temelje i korijene koje je u HDZ duboko zasadio prvi predsjednik, sve do sada nadali su se kako od Tuđmanovih načela neće biti prevelikih odstupanja. Upravo to je pitanje koje danas mori mnoge poklonike ove velike stranke: bili se stvari odvijale u ovom smjeru da je kojim slučajem Franjo Tuđman danas živ?

Da su se pitanja rodnih prava oko kojih se lome koplja u dijelu ove konvencije potegnula u vrijeme življena prvog predsjednika, što bi o svemu mislio pokojni Franjo Tuđman, čija se slika povremeno nalazi u pozadini Andreja Plenkovića i na čije se životno djelo premijer poziva u svojim govorima? Kakvi su bili njegovi pogledi na rod, spol, seksualnu orijentaciju, pa i na same žene koje se ovih dana promiču kroz istanbulsku konvenciju?

Iz Tuđmanovog dnevnika

Ne trebamo se baviti neutemeljenim pretpostavkama. Umjesto nagađanja, dovoljno je pročitati „Osobni dnevnik 1973-1989“ Franje Tuđmana iz kojeg je potpuno jasno da on, obzirom na prilično uvredljive izraze spram žena i homoseksualaca – ratifikaciju ne bi podržao ni u ludilu…

U trećoj knjizi, na stranici 331,Tuđman izvještava o sastanku oporbenih skupina koji je najavljen kao stvaranje „jugoslavenske demokratske koalicije“. Radi se o datumu 08.10.1989. Na tom sastanku, bili su većinom političari iz Hrvatske. Između ostalog, razgovaralo se i o budućem ustroju demokratskog društva. O različitim vizijama ljudskih sloboda i prava , Tuđman piše sljedeće:



Pederaši i prostitutke”

Zapravo, skup je prošao u znaku naše afirmacije. Nasuprot onome što su željeli. Čak i u takvim razmišljanjima kao što je zauzimanje za vjerske slobode- što je bio naš prijedlog, podržali ga i ustrajali splitski mirotvorci, ali bili redom protiv: Čičak (!!), Gotovac, Zenko, Ivin, pa i „europljani“ i ekolozi. Nisu prihvatili ni argumentaciju da se ne mogu uspoređivati vjerske zajednice i slobode i pederaši, prostitutke. „

Ovo su riječi pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, iz kojih se može iščitati njegov okvirni stav o seksualnim opredjeljenjima i slobodama, što su preduvjeti rodnoj ideologiji, odnosno pitanju rodnog identiteta. Također, zanimljivi su i transkripti razgovora između Franje Tuđmana i Hrvoje Šarinića, koje je objavio Večernji list. U tim razgovorima, Tuđman i Šarinić pričaju o političaru, za kojeg se sumnja da je gay.

Tuđman: Što je, po tvome, s tim pričama o pederaštvu, i njegovom i drugih?
Šarinić: Čujte, predsjedniče, ja kako sam vražji, samo sam mu rekao: ja velim, čuj, jesu li tamo neke ženske bile, pa se on rukuje s njima, Nataša Mance, itd. A kako su – Novo leto, ja se poljubim s njima, a on se rukuje. Ja velim, čuj, daj se i ti poljubi – bogamu, što se priča po gradu, bolje da se sa ženskama malo ljubiš. Onda se on tako malo kiselo nasmijao oko toga. I onda mi je rekao da zna on da se priča o tome itd. Čujte, ja ću vam reći, ja njega malo… on mi fizički, načinom razgovora itd. i nije tako nemoguće da ima te tendence. A, kakvu babu ima, ja bih radije spavao s muškim, ne bih s njom…
Tuđman: Naime, zanimljivo je to da su to proširili, ali to dobrim dijelom šire iz ovih lijevih krugova.
Šarinić: Predsjedniče, i Mate to širi, i Mate to širi. Mate je barem 20-ak osoba u uho ovo rekao, za NN-a i meni…”

Stavovi nasljeđeni iz komunizma

Zbog istine, važno je podsjetiti se da su ovakvi rigidni stavovi vladali i za vrijeme komunizma, čiji se sljedbenici, i nostalgičari za prošlim vremenima, sada otvorenu zalažu za bezuvjetnu ratifikaciju Istanbulske konvencije. Povijesno gledano, ljevica i konzervativci, imaju vrlo slične stavove o ovom pitanju. Ako u HDZ-u postoji neki kontinuitet politike koja je mješavina komunističke doktrine i demokršćanskih vrijednosti, onda ovaj današnji HDZ, nema više nikakve veze s tim temeljima, a to je ono što muči simpatizere te stranke. U Hrvatskom Saboru, danas sjede i neki zastupnici vladajuće stranke koji se možda osjećaju kao on, ona ili nešto treće, ali ti ljudi ne mogu o tome razgovarati sa svojim kolegama. Po zakonu, oni imaju pravo na seksualno opredjeljenje, samo što nemaju hrabrosti biti to što jesu, a pitanje je i koliko bi im se isplatila iskrenost prema sebi i drugima. Iza priče o Istanbulskoj konvenciji, krije se zapravo najvažnije pitanje našeg društva, a to je osobna i kolektivna vjedodostojnost, licemjerje, i dvostruki standardi društva u kojem živimo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI