Bijela kuća poručila: ‘Summit Trump-Putin održat će se unatoč optužnicama protiv Rusa’

Dvojica čelnika sastat će se u ponedjeljak u finskom glavnom gradu Helsinkiju

Sastanak američkog i ruskog predsjednika Donalda Trumpa i Vladimira Putina održat će se kako je planirano, unatoč optužnicama protiv Rusa zbog umješanosti u američke predsjedničke izbore, objavila je u subotu Bijela kuća.

Dvojica čelnika sastat će se u ponedjeljak u finskom glavnom gradu Helsinkiju.

Summit će se održati”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders, prenose agencije.

No, američki političari pozvali su na odgodu sastanka nakon što je SAD u petak optužio dvanaestoricu ruskih agenata za uplitanje u izbore 2016.

Rusija je s druge strane objavila da se veseli summitu. “”Smatramo Trumpa našim partnerom s kojim možemo pregovarati”, rekao je novinarima savjetnik Kremlja Jurij Ušakov. “Bilateralni odnosi su u jako lošem stanju. Moramo ih popraviti”, dodao je.



Objava vijesti da su Rusi optuženi za hakiranje dužnosnika Demokratske stranke tijekom kampanje za predsjedničke izbore 2016. izazvao je verbalni rat između Washingtona i Moskve. Rusko ministarstvo vanjskih poslova kaže da su optužnice “dio urote” kako bi se “pokvarila atmosfera” uoči summita.

Moskva kaže kako nema nikakvih dokaza koje ruske dužnosnike povezuju s hakiranjem ili s vojnim špijuniranjem. No, zamjenik američkog državnog odvjetnika Rod Rosenstein tvrdi da je “cilj urotnika bio utjecaj na izbore”.

Za optužnicu je zaslužan Robert Mueller, posebni savjetnik u istrazi o umiješanosti Rusije u izbore na kojima je pobijedio Donald Trump. Nekoliko sati prije nego je optužnica objavljena, Trump je Muellerovu istragu opisao kao “namješteni lov na vještice” kako bi se naštetilo američko-ruskim odnosima.

Odnosi Moskve i Washingtona, na najnižoj razini od Hladnog rata, posebno su pogoršani zbog optužbi za rusko miješanje u predsjedničke izbore 2016,. kao i različitim gledanjima na rat u Siriji i Ukrajini. U petak je američka savezna velika porota podigla optužnicu protiv dvanaest ruskih vojnih obavještajaca zbog hakiranja kompjutorske mreže predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton  i Demokratske stranke.

Čelnik demokrata u Senatu  Chuck Schumer pozvao predsjednika Trumpa da otkaže summit, a šefica demokrata u Zastupničkom domu Nensi Pelosi zatražila je od Trumpa da dogovori s Putinom da prestanu “kontinuirani ruski napadi na našu demokraciju”.

Ušakov je naglasio da je “cilj susreta početi obnovu tog negativnog stanja bilateralnih odnosa, dogovoriti se o konkretnim mjerama da oni ozdrave i uspostaviti više-manje prihvatljivu razinu povjerenja”.

Voljeli bismo da ti pregovori pridonesu uspostavi ozračja koje bi omogućilo razgovore o nastavku kontakata, uključivo i međusobne posjete Moskvi i Washingtonu”, dodao je. Dvojica dužnosnika trebala bi na summitu razgovarati u četiri oka na summitu, pri čemu će uz njih biti samo prevoditelji, a potom će im se na radnom ručkom priključiti izaslanstva.

Sastanak je predviđen u 10,00 sati po GMT u Helsiniiju, i nema predviđeno trajanje, barem s naše strane, pojasnio je Ušakov.

Paralelno s razgovorima Putina i Trumpa, sastat će se i šefovi diplomacija Sergej Lavrov i Mike Pompeo. Zasad nije predviđena nikakva zajednička izjava ali će dvojica predsjednika održati konferenciju za novinare. Muellera je u svibnju 2017. ministarstvo pravosuđa imenovalo da preuzme istragu, koju je prethodno vodio FBI, i utvrdi jesu li osobe u Trumpovoj kampanji bile u dosluhu s Rusijom i je li  predsjednik protuzakonito pokušao osujetiti tu istragu.

Ranije su u Muellerovoj istrazi optužene tri tvrtke i 20 osoba, među kojima su četiri bivša suradnika Trumpa i Bijele kuće, kao i 13 državljana Rusije, a koji se sumnjiče da su sudjelovali “u skrivenoj, ali snažnoj kampanji na društvenim medijima kako bi se utjecalo na američko javno mnijenje na izborima 2016. godine”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI