Bitka za SDP: Ako Bernardić i preživi, pitanje je što će biti sa strankom

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Tomislav Klauški smatra kako će SDP ili završiti tihim propadanjem ili jako velikim rezovima nakon kojih će se stranka raskoliti, a možda i neće

Na sastanku Predsjedništva SDP-a u srijedu predsjednika stranke Davora Bernardića poduprli su svi osim Peđe Grbina i Bojana Glavaševića. Predsjednik SDP-a kazao je i da će od Glavnog odbora u subotu tražiti raspravu o tome ima li on povjerenje, očemu će Odbor tajno glasovati. 

Negativno je odgovorio na novinarsko pitanje jesu li donijeli odluku o izbacivanju iz stranke Miranda Mrsića i Milanke Opačić, kako je to zatražio zagrebački SDP.

Predsjedništvo SDP-a nije o tome raspravljalo. Predsjedništvo će nastaviti zasjedanje jer je puno stvari na dnevnom redu, a jedna od njih koja zanima hrvatsku javnost je Agrokor, kazao je Bernardić.

Potpredsjednik stranke Rajko Ostojić kazao je da je predsjedništvo SDP-a jednoglasno zaključilo da su Milanka Opačić i Mirando Mrsić svojim izjavama i istupima nanijeli veliku štetu stranci, a o disciplinskim mjerama protiv njih i evenutualno nekih drugih članova SDP-a raspravljat će se na sljedećoj sjednici Predsjedništva.

Podsjetimo, krapinsko-zagorski SDP, jedna od najsnažnijih lokalnih organizacija socijaldemokrata uoči sjednice Predsjedništva predložio je da Glavni odbor stranke, koji će zasjedati u subotu, tajnim glasovanjem odluči hoće li se na predstojećoj izvještajnoj konvenciji raspravljati i o povjerenju predsjedniku stranke.



Tek nakon rasprave o tome na Glavnom odboru, smatra krapinsko-zagorski SDP, Predsjedništvo može utvrđivati odgovornost za nanošenje štete ugledu stranke te o pokretanju disciplinskog postupka protiv onih koji su joj svojim istupima nanijeli štetu.

”Glasovanje o povjerenju Bernardiću treba biti tajno”

O tome tko će pobijediti u bitki za SDP, analizirali su u emisiji Otvoreno Aleksandra Kolarić, Gordan Maras, Ivanka Toma, Josip Juratović i Tomislav Klauški.

Kolarić očekuje da će Davor Bernardić dobiti podršku stranke i u subotu, ali kaže da bi bio liderski potez kada bi dopustio da glasovanje o povjerenju njemu bude tajno. 

SDP je trenutno u organizacijskoj, vrijednosnoj, političkoj, programskoj i financijskoj krizi, smatra Kolarić, ali stranka ima kadrovski potencijal da iz toga izađe. 

Maras je istaknuo da je on u SDP-u uvijek za stranku, neovisno o tome tko je njen predsjednik. Nema ambicije kandidirati se za to mjesto. Potrebno je vratiti fokus sa unutarstranačkih tema na one koje su važne građanima, smatra Maras, te da SDP postane jasna alternativa.

Toma procjenjuje da će se Bernardić održati na čelu SDP-a, a potom eliminirati protivnike jednog po jednog. Pitanje je što je ostalo od SDP-a, kaže Toma, jer danas pozicija nema pravu opoziciju. 

SDP će ili završiti tihim propadanjem ili jako velikim rezovima nakon kojih će se stranka raskoliti, a možda i neće, predviđa Klauški. “Kao u džungli, neki SDP-ovci su namirisali krv, tj. Bernardićevu slabost, i sada ga idu hvatati i rušiti. Ako dobije podršku Predsjedništa i preživi, izaći će jači, ali je pitanje što će SDP dobiti time, prenosi HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI