Bivša premijerka o pristupima kojima se služe SDP i HDZ

screenshot

Jednu stranku ipak ne treba ‘izgubiti iz vida’

Prve rezultate istraživanja N1 Dataroom za europske izbore u N1 emisiji “Novi dan” komentirala je bivša premijerka Jadranka Kosor.

Prema anketi provedenoj na 1 200 ispitanika u razdoblju od 22. do 27. travnja, najviše razloga za zadovoljstvo ima HDZ koji bi dobio šest mandata, SDP bi dobio tri mandata, a Živi zid, Most i Amsterdamska koalicija po jedan mandat.

Je li to rezultat kampanje ili nečeg drugog?

“Praktički nitko drugi nije osobito vidljiv na državnoj razini. Nema sumnje u vidljivost HDZ-ovih kandidata koji su se podijelili, neprestano su negdje i vidljivi – tamo gdje su ministri ili predsjednik Vlade, gdje su važni projekti za taj kraj, ondje su i oni. Naravno da to pomaže, ta vidljivost. Ostali su praktički nevidljivi. SDP-ovi kandidati hodaju svaki za sebe kao ‘Pale sam na svijetu’, oni su u borbi. To je velika razlika, SDP-ovci su u borbi svaki za sebe, za preferencijske glasove, a HDZ-ovi kandidati se ne bore jer je očito tako strukturirana lista – oni se bore za listu. To su dva različita pristupa koja vode do dva različita ishoda.

Treba pratiti do kraja, kolika će biti izlaznost, kolika će ona biti do kraja, jer mislim da mnogi razočarani birači neće izaći na izbore. Mnogi razumiju kako se izračunavaju mandati, čula sam od dosta ljudi da neće izaći na izbore jer kandidati za koje bi oni glasali nemaju šanse, a ne žele da njihov glas ode nekome kome ne bi htjeli.



Hoće li sad drugi pojačati, oni desni, ponajprije Ruža Tomašić i Marijana Petir, hoće li se uključiti neki crkveni krugovi, bit će zanimljivo vidjeti. Ono što ne vidimo u ovoj anketi, a meni je zanimljivo jest lista SDSS-a, nje nigdje nema. To je lista koja je dobro koncipirana i koja ciljano ide na birače i izvan Hrvatske. Nje nema s obzirom na metodologiju, ali ne treba je izgubiti iz vida”, objasnila je Kosor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI