Bivši predsjednik “opleo” po Grabar-Kitarović

screenshot

Bivši predsjednik Ivo Josipović komentirao je u N1 studiji uživo odbacivanje prijave protiv odvjetnika Borisa Šavorića kojega je ruska banka VTB prijavila HOK-u zbog mogućeg sukoba interesa u slučaju Agrokor.

Koliko je iznenađujuće što je HOK odbacio prijavu protiv Šavorića?

Nimalo. Prepoznatljiv je fenomen da su strukovne komore na strani svojih članova i da barem formalno rješavaju stvari na način da im idu u prilog. On je čist po pravilima HOK-a, a sve druge vrste odgovornostu stoje otvorene.

USKOK se odlučio ne baviti njime.

Ako se USKOK njime ne bavi, onda je i tu čist.



Bivši predsjednik kratko je komentirao i zapreke na koje je naišao proces nabavke izraelskih borbenih aviona.

“Pitanja naoružanja i vojske nisu takva da uvijek mogu biti najšire razložena javnosti. Kad je riječ o nabavci koja je dio proračuna, onda je transparentnost bila na nižoj razini od one na kojoj je trebala biti. Ne znam je li gore za MORH da se znalo za sve te odnose ili da se nije znalo. Obje solucije su zaista neugodne za Ministarstvo”, kaže Josipović.

“Ako bez borbenih zrakoplova ne možemo, trebali smo ići na nešto dobro i suvremeno”, kaže.

Komentirao je i vrlo glasnu šutnju predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u ovom pitanju.

“Predsjednik je vrhovni zapovjenik Oružanih snaga. Ta ustavna odredba je relativizirana, ali sigurno predsjdnik ima važnu ulogu u oružanim snagama. Neobično je što ne čujemo predsjednicu jer ona bi morala imati stanovište o ovoj aferi koja se valja”, smatra bivši predsjednik.

Na pitanje kako je doživio rasplet događaja u aferi Savjetnik, Josipović odgovara: “Vidim nekoliko problema kad je riječ o njenom mandatu. Nikakve ozbiljne prepoznatljive politike nije bilo, nikakav ozbiljan cilj nije ostvaren i mandat je sveden na estradno paradiranje koje je često sramotilo državu.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI