BLAGDANSKI IZRABLJIVAČI: Ovo su trgovački lanci koji su upregnuli radnike i za ovaj blagdan!

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Slobodan blagdan uz obitelj nikome se ni ne bi mogao materijalno dovoljno platiti, a pitanje je koliko se doista plaća onima koji ga rade na blagajnama trgovačkih centara

Dok je za jedne Velika Gospa doista veliki kršćanski blagdan, za druge je to još jedna prilika za zaradu. U toj svojoj nakani po dobrim starim običajima zanemaruju se prava i potrebe radnika i onih koji bi možda poželjeli blagdan provesti sa svojom obitelji, prijateljima i onim najbližima, uz odlazak na hodočašće ili pak misu. Rad za blagdan, poznavajući hrvatske standarde, rijetko je gdje pošteno plaćen. Većina trgovačkih lanaca tako i danas, na blagdan Velike Gospe, radi. Hvale se da rade “kao i nedjeljom”, također spornim danom kada je riječ o radu, iz tjedna u tjedan.

Ipak, neki trgovački centri na kopnu danas su zatvoreni, dok su oni na obali otvoreni pod opravdanjem turističke sezone.

City Centar u Zagrebu će tako danas biti zatvoren, ali će onaj u Splitu raditi prema redovnom radnom vremenu – od 9 do 22 sata. Westgate u Zagrebu će također danas biti zatvoren, kao i Supernova i Garden Mall.

Trgovački lanci diljem zemlje ipak će raditi većinom prema nedjeljnom radnom vremenu.

Interspar će tako raditi od 8 do 21 ili 22 sata. Kaufland će raditi do 22, 23 ili 24 sata, ovisno o poslovnici, dok će Konzum također raditi po nedjeljnom radnom vremenu, odnosno do 21 sat. Svi supermarketi Plodina danas će, stoji na njihovim stranicama, raditi od 7 do 23 sata, jedino će onaj u Slavonskom Brodu biti zatvoren. Lidl, koji se posljednjih godina istaknuo po tome da ne radi za blagdane, ove će godine na blagdan Velike Gospe raditi od 8 do 18 sati, dok će pojedine poslovnice raditi do 21 sat.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI