Boris Miletić traži od Vlade odgovor na tri goruća pitanja

Premijer Plenković prije sjednice Vlade u Uljaniku će razgovarati s predstavnicima Uprave, sindikata i radnika

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u četvrtak ujutro je u pisanoj izjavi za medije uoči sjednice Vlade u Puli, naveo kako od Vlade danas očekuje konkretan odgovor na tri pitanja – što će biti s Uljanikom za godinu dana, što će biti s brodogradnjom u Hrvatskoj i ‘zašto tvrtke u Istri imaju drugačiji tretman od tvrtki u ostatku Hrvatske’. 

Vlada bi trebala znati što joj brodogradnja znači za gospodarstvo i trebala bi biti elementarno informirana o modelima koji su joj na raspolaganju da tu stratešku granu održi i da joj neki zamah”, naveo je Miletić u pisanoj izjavi, dodavši kako za to “već postoje dokazano uspješni mehanizmi u Europi”.

Što se pak tiče Uljanika, od Vlade koja je, kako je rekao, “najveći pojedinačni vlasnik ovog brodogradilišta”, očekuje da prekine neizvjesnost Uljanikovaca.

Neprestano se saniraju tvrtke koje nemaju realnu perspektivu, kupuje se socijalni mir diljem Hrvatske, a za istarsku tvrtku se jedva namaknulo za dvije plaće. I to tek nakon što su radnici gurnuti u štrajk zbog kojeg je Uljanik izgubio već ugovorene narudžbe”, ustvrdio je predsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik Miletić.

Radnicima, a i gradu Puli čiji rast i razvoj velikim dijelom ovisi o Uljaniku”, kaže Miletić, “Vlada je dužna reći kako namjerava osigurati plaće za iduće razdoblje te ima li viziju održivosti Uljanika”.



Osim toga, dodao je, od Vlade očekuje da poštuje jasan i nedvosmislen stav najviših predstavničkih tijela Istarske županije i Grada Pule, koji u nedavno potpisanoj Deklaraciji o Uljaniku zahtijevaju zadržavanje brodogradilišta Uljanika.

Premijer Plenković prije sjednice Vlade u Uljaniku će razgovarati s predstavnicima Uprave, sindikata i radnika

Hrvatska Vlada u četvrtak boravi u Istarskoj županiji te će u Puli održati sjednicu na kojoj će, uz izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u samome gradu i Županiji, biti podneseno i izvješće o stanju u hrvatskoj brodograđevnoj industriji, a u povodu problema s Uljanik grupom  čije će pulskog brodogradilište premijer Andrej Plenković i posjetiti prije same sjednice.

Boravak u Istarskoj županiji premijer i ministri počinju posjetom Pazinu, gdje će sudjelovati na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu 75. obljetnice Pazinske odluke o sjedinjenju Istre s domovinskom Hrvatskom.

Premijer Plenković nakon toga će posjetiti brodogradilište Uljanik, koje je u problemima i za koje se, kao i za cijelu Uljanik grupu, traži rješenje putem restrukturiranja i strateškog partnera. Plenković će se sastati i s predstavnicima Uprave, sindikata i radnika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI