Bošnjaković o slučaju Daruvarac: ‘Svi smo ogorčeni, ali vjerujem da će rasprava biti brzo završena’

screenshot

"Mislim da se pretjeruje sa stvaranjem percepcije da je pravosuđe nefunkcionalno i stvari ne funkcioniraju"

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada’ komentirao je puštanje Darka Kovačevića Daruvarca iz pritvora.

“Svi smo ogorčeni, svi smo vidjeli do kakvog kaznenog djela je došlo i svi smo ogorčeni da u šest mjeseci nije izrečena prvostupanjska presuda i to je najteži dio cijelog događaja. Bio sam u nedjelju u Zadru, zanimala me cijela kronologija, slijed događaja, vidio sam da je najveći problem bila bolest raspravnog suca. Sudac je proveo već tri rasprave u tom predmetu i bio pred zaključenje svega toga, no naglo se je razbolio i otišao u bolnicu. To nas je dovelo do novog suca, rasprava je počela ponovo, obrana je iskoristila pravo da traži izuzeće suda i to dva puta i to je usporilo cijeli postupak. Vjerujem da će rasprava biti vrlo brzo završena”, rekao je ministar na HRT-u.

Bošnjaković smatra da javnost stvara mišljenje o cijelom sustavu na temelju neuspješnih predmeta.

“Po tome mjerimo sustav i pada sijena na sve što je dobro odrađeno”.

Ponovio je da se ide u izradu novog Zakona o kaznenom postupku, a u prvom tromjesečju 2019. godine moglo bi se izaći s nekim izmjenama Kaznenog zakona, nakon toga će se formirati šira radna skupina koja će početi rad na opsežnom aktu.



“Ne mogu reći kada će sve završiti, to je veliki posao. Možda bi se za godinu i pol moglo doći do nekog radnog teksta, nacrta, to je snažan dokument koji mora proći svoju proceduru”, rekao je.

Na pitanje hoće li novi Zakon spriječiti situacije kao ove u Zadru, odgovorio je da je tamo problem bio specifičan.

“Ne možemo očekivati da će uvijek dolaziti do bolesti suca pred kraj predmeta. Mislim da se pretjeruje sa stvaranjem percepcije da je pravosuđe nefunkcionalno i stvari ne funkcioniraju. Mi imamo pristojne rezultate – u sustav pravosuđa svake godine primamo preko milijun i 200 tisuća predmeta, riješavamo više od toga što primimo. Nama treba iskorak naprijed, želimo digitalizirati procese jer tako bi mogli ubrzati puno toga. Možemo spajati sudove i dobiti suce koje će se moći prerasporediti. S jedne strane se rješavaju predmeti više nego što ih se prima, a digitalizacija će dovesti do ubrzavanje, za par godina ćemo biti na dobroj razini”, dodao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI