Božinović otkrio tko se krije među migrantima

screenshot

”Ove godine uhitili smo oko 380 krijumčara, svi će odgovarati pred hrvatskim sudovima", navodi

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović posjetio je Grabovac, operativno mjesto za koordinaciju rada policijsnih snaga u zaštiti vanjske granice prema Bosni i Hercegovini.

” Ovdje ste mogli vidjeti izdvojeno mjesto hrvatske policije koje je u funkciji zaštite hrvatske granice. Koordinirali smo više rodova hrvatske policije, koristimo i specijalnu i interventnu policiju, kriminalističku također, svi oni djeluju u sinergiji i radimo na sprječavanju ilegalnog ulaska na hrvatski teritorij ”, rekao je ministar Božinović. Kako je priznao, uz pomoć EU uspostvkjen je orostor uz Topusko, Rakovicu i prema Donjem Lapcu. ”Uz stopostotno financiranje EU smjestili smo policiju uz granicu, naši policajci imaju vrhunske uvjete smještaja i prehrane i mogu djelovati brzo. Mogu reći da je hrvatska policija jedna od najsposobnijih i najbolje opremljenih policija koja štiti najdulju kopnenu vanjsku granicu Europske unije. Za smještan i prehranu policajaca od EU dobivamo dva milijuna eura godišnje”, izjavio je Božinović za 24sata.

Kako je dalje kazao, radi se o terenu kojega je teško pokrivati zbog guste šume, a za takve uvjete potrebni su nam najsposobniji policajci, ali i najbolja oprema. ”Ove godine uhitili smo oko 380 krijumčara, svi će odgovarati pred hrvatskim sudovima. Sigurnost je ovdje na jednoj od najviših razina u Europi. Iz dana u dan tehnički jačamo hrvatsku granicu, dobit ćemo i novu opremu što je potrebno kako bismo održali taj nivo. U dvije godine ukupno smo povukli oko milijardu kuna iz europskih fondova. Čim završi jedan natječaj, idemo u pregovore i tražimo sredstva iz EU za dodatne projekte. Naravno, radimo u koordinaciji i s drugim institucijama u Hrvatskoj. Radimo stručno i uz motivirane ljude koji vode policijski sustav i siguran sam da građanima Hrvatske možemo poručiti da su sigurni”, poručio je Božinović, a potom komentirao i kamp Vučjak, nedaleko od Bihaća na samoj granici s Hrvatskom.

”To je odluka njihovih vlasti, smjestili su ih na prostoru koji šalje samo jednu poruku, a to je ‘idite prema Hrvatskoj’. Kad bi oni ušli u Hrvatsku, veći dio njih bi ostao, jer ih u Europi nitko ne bi primio. Mi smo uvijek za pomoć izbjeglicama, ljudima u stvarnoj potrebi. Ali kao što ste mogli vidjeti po slikama iz kampa u BiH, nema ni žena ni djece ni obitelji, to su sve mladi muškarci u najboljim godinama koji kažu da žele u zapadnu Europu raditi. Dok Europa ne kaže da mogu doći kod njih raditi, Hrvatska si neće dopustiti da postane ‘hot-spot’ niti ćemo dopustiti ilegalne prelaske granice. Mi smo toga svjesni, ali imamo dovoljni ljudi, dovoljno tehnike, mobilni smo i možemo odgovoriti na svaki izazov”, rekao je  Božinović.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI