Branitelji: „Slažemo se, moramo zaštititi naše ribare“

screenshot

Apsolutno svi smatraju da ribari nisu zaslužili ovakvu neizvjesnu sudbinu te da ih treba zaštititi

Petar Janjić Tromblon, vukovarski branitelj i umirovljeni pukovnik, posljednjih je mjeseci u nekoliko navrata javno istupao i to kako bi objasnio svoje razloge dizanja spomenika zagrebačkom branitelju Vukovara i pripadniku HOS-a, Željku Manjkasu – Crvenkapi.

Dio braniteljske populacije u tom je periodu od Tromblona tražio odgovore na pitanja o donacijama i novčanim transakcijama koje su smatrali upitnima, a upravo ta neugodna situacija ozbiljno je uzdrmala jedinstvo njihove scene.

No, jedinstvo hrvatskih branitelja na velika je vrata ušlo posljednjim Tromblonovim obraćanjem premijeru Andreju Plenkoviću kojem je zadao rok od 72 sata za rješavanje graničnog pitanja sa susjednom Slovenijom.

U suprotnom, izjavio je Tromblon, „organizirat ću sto ribarskih brodova i brodica hrvatskih branitelja sa cijeloga Jadrana koji će zaštititi hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom od nezakonitoga upada tuđe policije u hrvatske teritorijalne vode, osigurati neometano ribarenje hrvatskom ribaru iz Istre kako bi mogao neometano izlovljavati ribu te tako prehranjivati svoju obitelj, zaštititi Ustav RH u punom smislu riječi, a nakon toga ćemo brodice dovesti na Markov trg”.

Od tog trenutka, kompletna se braniteljska javnost, koja do tada nije javno iznosila mišljenje o graničnoj krizi, uključila u raspravu iz koje je jasno vidljivo da jednako poput Tromblona nisu zadovoljni načinom na koji se hrvatska Vlada ophodi prema problemu u Savudrijskoj vali.



Iako se dio njih ne slaže načinom na koji Petar Janjić želi riješiti problem, apsolutno svi smatraju da ribari nisu zaslužili ovakvu neizvjesnu sudbinu te da ih treba zaštititi.

Slažem se da treba poduzeti sve moguće kako bi zaštitili naše granice, ali ne na način da mi branitelji to samoinicijativno rješavamo. Ne treba se izletavati. Osim toga, imamo policiju i vojsku… Tko će ako ne oni? Mislim da nam ne treba ’91.”, izjavio je vukovarski branitelj Predrag Mišić.

Za što hitniju i konkretniju zaštitu naše granice, ali i hrvatskih ribara koji plove po nesigurnom moru, zalaže se i bivši pripadnik HOS-a, Damir Markuš koji o konkretnim načinima nije želio govoriti, no obzirom na ono što nam je naknadno potvrdio Tromblon, najveći broj branitelja, ali i hrvatskih građana općenito, načelno jest za konkretno i brzopotezno rješenje koje je ponudio Petar Janjić:

Nakon objave o zadanom roku našoj Vladi, mobitel mi ne prestaje zvoniti a email mi je krcat porukama ljudi koji misle kao i ja i koji ovo žele riješiti”, kazao je Petar Janjić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI