BREXIT DOŽIVIO POTOP? Prijedlozi britanske premijerke brutalno izignorirarni

screenshot

Britanski mediji proglasili su u petak prijedloge premijerke Therese May za Brexit mrtvima nakon što su, prema medijskim izvješćima, doživjeli “poniženje” od čelnika Europske unije na neformalnom summitu u Salzburgu.

Čelnici EU-a izjavili su da će pokušati postići napredak glede brexita idući mjesec ali su upozorili May da očekuju pomake vezano uz trgovinu i pitanje granice na irskom otoku.

Trenutak istine za pregovore o brexitu bit će na summitu EU-a u listopadu. Tada očekujemo veliki napredak i rezultate u pregovorima. Ako tada ne uspijemo formulirati neki okvir za sporazum i ako ne bude učinovitih pregovora u listopadu, onda nema razloga ni organizirati najavljeni izvanredni summit u studenom”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nakon završetka neformalnog summita EU-a u Salzburgu u četvrtak.

Britanska premijerka pozvala je čelnike EU-a na summitu da “evoluiraju” svoje stajalište o brexitu i hvalila svoj “plan Chequers”, nazvan po njezinoj rezidenciji, za buduće odnose nakon što Britanija izađe iz Europske unije  “Svi se slažu da ima pozitivnih elemenata u prijedlogu iz Chequersa, ali predloženi okvir za gospodarsku suradnju neće funkcionirati, ne samo zbog što bi narušio jedinstveno tržište”, dodao je Tusk.

Za britanske medije, poruka je bila jasna.



Vaš brexit je propao”, objavio je na naslovnici list Daily Mirror.

Britanske novine na svojim su naslovnicama objavile Reutersovu fotografiju koja prikazuje May u crvenom sakou kako stoji sama podalje od čelnika EU-a u odijelima.

Ponižena May”, objavio je The Guardian.

Poniženje za May”, piše The Times na svojoj naslovnici.

Nade koje je May polagala u sastanak u Salzburgu uništene su kada su čelnici EU-a odbacili Chequers” , navodi Financial Times. BBC javlja: “Neugodno odbijanje za premijerku u Salzburgu”.

Tabloid Sun je otišao puno dalje: “Prljavi štakori EU-a – euromafijaši napravili zasjedu za May”, a uz naslov je fotomontaža francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i Tuska kao američkih gangstera s oružjem.

Macron je rekao da su prijedlozi May za brexit “neprihvatljivi”.

Tusk je kritiziran jer je postavio fotografiju na kojoj nudi May kolačima uz poruku: “Žao mi je, nema trešanja”. To je referenca na ono što čelnici EU-a smatraju britanskim pokušajima odabira elemenata članstva EU-a.

U dosadašnjim pregovorima postignut je napredak u nekoliko područja, ali ostaje i dalje neriješeno pitanje irske granice i okvira za buduće odnose. EU pod svaku cijenu želi izbjeći ponovnu uspostavu granice na irskom otoku, što je teško izvedivo s obzirom na britansku namjeru da napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju.

Drugo neriješeno pitanje je ono koje se odnosi na buduće odnose. Velika Britanija bi htjela zadržati slobodnu trgovinu robom, ali bez ostalih sloboda koje čine jedinstveno europsko tržište.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI