BROĐANI U BORBI S VJETRENJAČAMA: Svi odgovorni mudro šute o onečišćenju brodskog zraka!

Ivica Galovic/ PIXSELL

Kolumnu portala sbperiskop.net o problemu zagađenja brodskog zraka i nereagiranja odgovornih na to prenosimo u cijelosti. U novu su godinu, kako ističu, zakoračili sa starim problemom. Rješenje? Nije na vidiku

Evo polako smo zagazili u 2017. godinu… Prošla je prva dekada mjeseca siječnja. No u ovom trenutku ni sami Brođani, a ni politička krema države, ni Županije, ali ni Grada vezano za problematiku onečišćenja brodskog zraka s ničim pozitivnim ne mogu se pohvaliti.

A ova godina je trebala biti prekretnica, kada se sa riječi prelazi na dijela jer je u studenom bila osam godina kako je Rafinerija nafta Brod započela s radom… I od tada je zrak u Slavonskom Brodu vrlo, a često i alarmantno onečišćen!, U tih osam godina, na žalost Brođani bez ikakvog valjanog rezultata su se morali i oslanjali na razna obećanja pet ministara zaštite okoliša i četiri Vlade RH!

No političari i u ovom trenutku zaokupirani su krupnijim stvarima, nego što onečišćen brodski zrak i zdravlje Brođana, raznim proračunima, strateškom kupovinom Ine, Planom gospodarenje otpada i još tko zna sve s čim drugim…

Svi još dobro pamtimo, a SBperiskop je o tome opširno pisao, da prije dva mjeseca predstavnici ‘Građanske inicijative za čisti zrak’ na sastanku s ministrom Slavenom Dobrovićem ukazali na to da sva njihova dosadašnja obraćanja raznim institucijama, sva obećanja, osnivanja raznih povjerenstava sa strane Ministarstva nisu dosada polučili odgovarajući rezultat. A također i na to, da Brođani žele konkretna rješenja sa odgovarajućim planovima i rokovima izvršenja.

Nakon toga su se uslijedili prvo prosvjedi Brođana, a kasnije i sastanci na temu onečišćenja brodskog zraka. Samo tijekom prosinca sastali su predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike sa predstavnicima gradske vlasti i civilnog sektora u Slavonskom Brodu i Zagrebu, a i članovi ‘Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka’, saborskog ‘Odbora  zaštite okoliša i prirode’, kao i međudržavne ‘Radne grupe za praćenje stanja zraka u Slavonskom Brodu i u Brodu’.



Ne trebamo posebno istaknuti da skoro svi ti sastanci imali svoje administrativne gafove, o kojima smo već na SBperiskopu i pisali i za koje gafove jedinog krivca mogli bi tražiti u Ministarstvu zaštite okoliša. Ali samo kao malo napomenu ćemo navesti, da evo ni ovaj put civilni sektor zbog spomenutog gafa nije uspio delegirati svog predstavnika na sastanak međudržavne radne grupe… A kada će? Mi ne znamo!

I na kraju, kao šlag na tortu par dana prije Božića se odvijao iznimno tajnovit dolazak premijera Andrije Plenkovića u Slavonski Brod, zajedno sa ministrom Slavenom Dobrovićem i njihov sastanak s Brođanima.

Tada je premijer Plenković uz ostalog izjavio da „Onečišćenje je prioritetno pitanje na koje moramo pronaći odgovor u cilju zaštite zdravlja svih građana, djece, budućnosti i normalnog funkcioniranja grada“, kako je i navedeno i na nekoliko brodskih portala.

Na novinarsko pitanje predsjedniku Vlade RH, ima li Hrvatska mehanizme da prisili ruske vlasnike, te Rafineriju da smanje onečišćenje zraka zbog kojeg osam godina trpe građani Slavonskoga Broda, premijer je odgovorio:

“Vrijeme za poduzimanje bilo je jučer, prekjučer, a već je kasno. Međutim, postoji nekoliko razina djelovanja: bilateralna,  razina EU,  djelovanje prema vlasniku te razgovori s Europskom komisijom… Postoje načini kako da Rafinerija digne svoje standarde. Za to su potrebna politička volja i pravna sredstva”.

U međuvremenu su prekosavski zagađivači, a među njima i onaj najveći, kojeg već i brodski vrapci nazivaju dominantnom, Rafinerija nafta Brod dalje zagađivali brodski zrak.

Tako je prošla godina za Brođane završila poražavajuće; sa više od 200 prekoračenja satnih koncentracija sumporovodikom iznad granične vrijednosti od 7 µg/m3, sa više od 430 satnih koncentracija lebdećih čestica PM2.5 iznad 100 µg/m3, što je 4 puta iznad granične vrijednosti na godišnjoj razini od 25 µg/m3!

Posebno je zabrinjavajuće da je prošlogodišnja srednja vrijednost (prosjek) koncentracije lebdećih čestica PM2.5 bila izrazito visoka od 31,9 µg/m3! Ta srednja vrijednost obzirom na graničnu vrijednost (na godišnjoj razini) od 25 µg/m3, sa napomenom da bi ona ciljano do 2020. godine morala pasti na 20 µg/m3(!) ukazuje na skoro 30 postotna povećanja! Što je previše, previše je!!!

No ni u novoj godini stanje sa zagađivačima ništa nije bolja! Slično kako je prošla godina završila, tako je nastavila i ova nova! Evo već šesti put ove godine smo se suočili sa činjenicom, da su dnevni prosjeci koncentracija lebdećih čestica PM2.5 i PM10 bili iznad 50 µg/m3, što je granična vrijednost za one krupnije lebdeće čestice od 10 µm! Također ponovo su mjerene iznimno visoke satne koncentracije lebdećih čestica; za PM2.5 od 283 µg/m3, a za PM10 od 477 µg/m3! Na žalost sve ovo je već mnogo puta viđeno!

Izvor: sbperiskop.net

Facebook Comments

Loading...
DIJELI