Bulj Jandrokoviću: ‘Nemaš pravo komentirati, dobio si 1200 glasova je**te!’

screenshot

Glasnović: 'Vi se rokate ovdje, desno i lijevo krilo Partije!'

Na dnevnom redu Hrvatskog sabora u četvrtak je oporbeni prijedlog za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Mostov zastupnik Miro Bulj je na početku sjednice tražio povredu Poslovnika zbog sinoćnjeg izlaganja kolege Nikole Grmoje, koji je ‘okupirao’ govornicu nakon što je vidio napise u medijima o ‘padu’ referenduma o Istanbulskoj konvenciji i izmjenama izbornog zakona, piše direktno.hr.

“Brkić je zaustavio kolegu Grmoju u njegovoj demokratskoj namjeri da ukaže na uzurpaciju vlasti u rušenju referenduma. Ne vidim zbog čega nije omogućio zastupniku da ukaže na problem da je kolega Kuščević ciljano srušio referendum. Ovo je diktatura, ciljano naređenje Lovre Kuščevića, koji mi je osobno rekao da će sve učiniti da se sruše demokratski potpisi koji su tražili referendum”, rekao je Bulj i zaradio opomenu jer je ignorirao predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji ga je upozoravao da mu je isteklo vrijeme.

Jandroković je potom otvorio raspravu i napomenuo kako u 15 sati kreće rasprava o izglasavanju nepovjerenja ministru Kujundžiću, neovisno o prethodne dvije rasprave.

Nakon izlaganja ministrice kulture Nine Obuljen-Koržinek, riječ je preuzeo Mostov Grmoja i ekspresno zaradio opomenu.



“Gospodine predsjedniče, ja bih Vas stvarno molio da vratite dignitet ovom Hrvatskom saboru koji je u potpunosti pod Vašim predsjedanjem podređen Vladi RH, naime na zastupnička pitanja Kluba Mosta…”, počeo je Grmoja.

“Kolega Grmoja, ja Vas molim, što želite?”, pitao ga je Jandroković.

“Želim Vas upozoriti, uz sve požurnice koje smo dali Vlada RH”, nastavio je Grmoja.

“Gospodine Grmoja, izvolite sjesti, dajem Vam opomenu”, rekao je Jandroković.

“Zbog čega?”, pitao je Grmoja.

“Zato što kršite Poslovnik.”

“Pa mogu li Vas upozoriti”, pitao je Grmoja.

“Možete me upozoriti u vrijeme slobodnog govora”, odgovorio mu je Jandroković.

“Što ćete napraviti po ovom pitanju, dat ću Vam ova pitanja”, nastavio mu je upadati u riječ Grmoja.

“Dajte tajniku pitanja”, rekao je Jandroković.

“Zašto”, dobacivao je iz klupe Bulj.

“Zato što krši Poslovnik. Pa poslao sam požurnicu, što želite, ne možemo se ovako razgovarati. Kolega Grmoja, nemojte izvoditi predstave. Kolega Bulj, ne derite se iz klupe”, rekao je Jandroković.

Rasprava je nastavljena replikama na izlaganje ministrice Nine Obuljen Koržinek.

Nakon odgovora ministrice na repliku Bože Petrova, Petrov se ponovno javio za riječ, no Jandroković mu nije dao.

“Ne možete dobiti riječ.”

Zašto, upitao je Petrov.

“Ne možete, zato što to nisu pravila igre. Pa ne možete igrati nogomet rukom”, rekao mu je Jandroković.

Petrov se ustao i upao u riječ: “Mogu Vam dati samo jedan savjet”.

“Ne možete, kolega”, krenuo ga je upozoravati Jandroković. “Možete tražiti stanku, inače ne možete govoriti”.

“Ja sam Vam samo htio dati savjet, ali onda ću Vam kroz stanku…”.

“Tražite stanku?”

Tražim stanku, rekao je Petrov i nastavio: “Ja bih zamolio da dopustite ministrici da nema onoliko ograničenje, da joj date duplo više vremena, jer ona očito ima potpuno drugi prijedlog zakona. Osim toga, cijelo vrijeme se poziva na riječ iznimno, a baš tu riječ je HDZ koristio 25 godina da bi uhljebljivao po općinama. Izbrišite riječ iznimno, poštujte struku. Kad već uhljebite ljude, omogućite im doškolovanje”, derao se Petrov.

“Stanka je za konzultacije kluba pa evo stanka za klub da ponovno pročitaju zakon pa da vide o čemu se radi”, rekao je Jandroković i nastao je opći metež.

Bulj i Petrov obrušili su se na Jandrokovića. “Što ti komentiraš? Nemaš pravo komentirati. Tko si ti? Pa nisi ti faraon”, derali su se obojica, na Jandrokovića, a onda mu je Bulj dobacio i “Dobio si 1200 glasova, je**te”.

I nakon stanke nastavljeno je prepucavanje.

Nakon relativno mirne replike Mire Bulja ministrici i njenog odgovora, Jandroković je Bulja upozorio na dobacivanje.

“Kolega Bulj, ja Vas molim, nemojte uključivati mikrofon i dobacivati. Zamislite da svaki zastupnik uključi mikrofon i da viče. Pa ja Vas molim kao kolege da se držimo reda, elementarnog reda”, rekao je Jandroković na što je Bulj samo šutio.

Riječ je preuzeo SDP-ov Gordan Maras koji je replicirao ministrici, ali je prilikom njenog odgovora došlo do komešanja pa je ponovno ‘intervenirao’ Jandroković: “Kolega Šuker i kolega Maras, postavili ste pitanje ministrici, ona Vam odgovara, a Vi se dovikujete s kolegom Šukerom. Budite fini i pristojni pa se nemojte dovikivati”.

Za riječ se javio i nezavisni Željko Glasnović. “Mogli ste prije naručiti janjetinu, kavu i diplomu. To se nastavilo danas, vi se rokate ovdje između desnog i lijevog krila Partije”.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI