Bulj: ‘Mesić, Pusić, Šeks, Božinović, Jandroković… svi su oni radili protiv hrvatskih generala!’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

"Pazite što govorite, preozbiljne su stvari da bi me prozivali za izdaju, jel' me čujete, malo pazite što govorite", upozorio ga je Jandroković

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac prozvao je u petak pojedine političare i stranke da su u trenutku izricanja presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata u Haagu, umjesto smirene reakcije, stvarali histeriju, a Mostov Miro Bulj prozvao je dio vlasti da je radila protiv Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Svjedočili smo završetku rada Haškog suda koji je obilježio našu suvremenu povijest, a ponajviše izazivanjem brojnih kontroverzi. Žalosno je da u trenutku tragedije prekjučer prilikom izricanja zadnje presude pojedini političari i stranke nisu reagirali smireno i dostojanstveno već su stvarali histeriju. Trebalo je ostati miran, izreći svoj politički komentar, a ne pozivati na nasilje, koristiti primitivni rječnik, čemu smo svjedočili i u viskom domu gdje su pojedini zastupnici vladajuće koalicije pozivali na fizički obračun i bacanje stvari na druge zastupnike”, kazao je Bunjac nakon stanke na početku zasjedanja.

Stoga ne čudi što su njihovi simpatizeri pozivali na ubojstvo određenih političara”, smatra Bunjac dodavši da je šteta što se “HDZ nije ogradio od pozivanja na nasilje”. Kritizirao je i nedolazak zastupnika GLAS-a i većine zastupnika SDP-a na čitanje izjave predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića u kojoj nije bilo ničega spornog i koja je bila za sve žrtve rata. “Ta reakcija bila je nepotrebna i pretjerana”, rekao je. Ustvrdio je da je Haški sud donosio “čudne, nejasne i nelogične presude”, izdvojivši suđenje Anti Gotovini, Vojislavu Šešelju i Veselinu Šljivančaninu.

Možemo zaključiti da se u Haagu prije svega sudilo pojedincima, koliko god to bilo kontroverzno, nije se sudilo vojskama a najmanje državama ili narodima”, ustvrdio je Bunjac i poručio da kakve god bile presude, Haški sud “neće nam pisati povijest”. Miro Bulj (Most) kao branitelj koji je sudjelovao u ratu u BiH istaknuo je da se ne smije više nikad ponoviti hrvatskom branitelju, generalu, građaninu “da država radi protiv njih a u interesu tužiteljstva”.

U tom kontekstu spomenuo je Stjepana Mesića, Vesnu Pusić, Vladimira Šeksa i njegove riječi “locirati, transferirati, procesuirati”, Ninu Obuljen Koržinek koja nije željela objaviti knjigu Slobodana Praljka, ali i Davora Božinovića koji je bio predstojnik Ureda predsjednika Mesića. “Božinović je prekjučer licemjerno stajao pored Penkovića glumeći tugu. Neka otvoreno kaže kakvu je politiku vodio, a posebice dok je bio šef Ureda 2004. godine Stjepanu Mesiću”, kazao je Bulj.



Nije poštedio ni predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića za kojeg je kazao da je otvoreno radio protiv Hrvata u BiH pokazujući dokumente s Wikileaksa, na što mu je Jandroković odgovorio da ne prenosi točno što se događalo i što je dio povijesti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI