Burna rasprava u Otvorenom: Sukobili se Hasanbegović i Mikulić; Taritaš poručila: ‘Dignite rukice i imamo izbore’

screenshot

"Gospodine Mikuliću, vi ste potpuno irelevantni jer u Skupštini figurirate kao politički šegrt Andreja Plenkovića i provodite smjer na temelju njegovih šalabahtera", rekao je Hasanbegović

Nakon što je primio Dragana Markovića Palmu – Neovisni za Hrvatsku Bandiću su uskratili podršku. Ima li i dalje zagrebački gradonačelnik većinu u Gradskoj skupštini? Hoće li oporba srušiti proračun, a time i gradonačelnika? Čekaju li Zagrepčane novi izbori, u Otvorenom  HRT-a su govorili Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a, Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku), Anka Mrak-Taritaš, predsjednica Građansko-liberalnog saveza i Gordana Rusak iz Kluba zastupnika Stranke rada i soldarnosti BM 365.

“Neovisni za Hrvatsku nisu uskratili potporu zagrebačkom gradonačelniku, jer mu je nisu ni dali. Mandat gradonačelniku dali su građani. Skupština donosi odluke iz svog djelokruga, a u njoj postoji sporazum o ‘radnoj tj. tehničkoj većini'”, kazao je Zlatko Hasanbegović. “Taj sporazum vrijedi, a ukoliko članica sporazuma nije zadovoljna s našom suradnjom, već sutra može naći nove partnere, npr. gospođu Mrak-Taritaš”, dodao je. Ponovio je da je Bandić susretom s Palmom pogazio dostojanstvo svoje, institucije koju obnaša, i svih građana RH. “Iz trećega puta se ispričao građanima. Tom isprikom slučaj Palme, vezano za naše sudjelovanje u Skupštini je stavljeno je ‘ad acta'”, rekao je Hasanbegović. Dodao je kako su u posjetu Zagrebu bili i predstavnici Bajine Bašte. 

‘Tresla se brda, rodio se miš’

“Tresla se brda, rodio se miš. Oporba je dokazala ne može sakupiti dovoljno (26) potpisa za raspuštanje Skupštine”, rekao je Andrija Mikulić je u emisiju donio sporazum o programskoj suradnji. Hasanbegovića je pitao – jesu li Neovisni za Hrvatsku i dalje u programskoj koaliciji s Bandićem i HDZ-om. Naglasio je kako ta stranka pokazuje određenu dozu političke neozbiljnosti nekulture i ljutnje. Zlatko Hasanbegović mu je odgovorio kako u ovom slučaju nema ljutnje. “Mi smo iskazali nezadovoljstvo gradonačenikovim postupkom, napustili sjednicu i zatražili ispriku. Jedino bitno u ovom slučaju je što će biti s proračunom”, kazao je. Mikulić ga je pozvao da, kad je izašao iz Skupštine – onda izađe i iz upravnih vijeća i svih pozicija koje ima. 

“Gospodine Mikuliću, vi ste potpuno irelevantni jer u Skupštini figurirate kao politički šegrt Andreja Plenkovića i provodite smjer na temelju njegovih šalabahtera”, rekao je Hasanbegović.”Vi ste zainteresirani za državotvornu politiku, a ja nikad nisam vidio da ste nešto napisali ili rekli vezano za položaj Hrvata u BiH”, odgovorio mu je Mikulić. Hasanbegović je rekao kako je o tome neprimjereno govoriti u ovoj emisiji. Hasanbegović je dodao kako je jučer na Palama s Miloradom Dodikom potvrđeno strateško partnerstvo njihove sestrinske stranke HDZ-a BiH. Upitao je “trebamo li imati i veliku Palama koaliciju u zagrebačkoj skupštini?” 

Gordana Rusak iz Stranke rada i soldarnosti BM 365 je kazala kako se radi o teatru. “Spustila bih tenzije i smirila loptu”. Demantirala je da je Bandić plaćenim oglasima oštetio građane, jer je koristio budžet koji mu je na raspolaganju upravo zbog takvih stvari, promidžbe i objave oglasa i čestitki. “Glavna agenda je rušenje. Rušit ćemo kako bi mi došli na vlast, a to je potcjenjivanje glasača”, kazala je. 



“Građani nisu zadovoljni ovom vlašću i gradonačelnikom. Pozivam da se ovdje ne rade performansi. Interes građana je vlast koja nema problem sa smećem, koja rješava azbestne krovove na školama, a ne ona koja politički trguje i plaća ‘picokijade’. Neovisni za Hrvatsku mogli bi se pretvoriti u ‘Ovisni o Bandiću'”, kazao je Gordan Maras. Gordana Rusak optužila ga je da je otišao u ‘demagoške vode’. 

Anka Mrak Taritaš je kazala kako bi ovu ‘predstavu mogla gledati kući iz fotelje’. “Gospodina Palmu gradonačelnik je zvao kao gosta. Zovete li vi u goste nekoga koga ne poznajete. Suštinsko pitanje je – zašto? Ništa nije slučajno. Zvao ga je da napravi predstavu, kao što uvijek radi predstavu”, smatra Mrak Taritaš. Što se tiče većine u Skupštini – ključno je pitanje proračun. “Petina proračuna išlo je u komunalne aktivnosti, a ostatak udrugama i sponzorstvima. Skupština se može rušiti tako da 26 zastupnika s izvornim mandatom potpišu da daju mandat na raspolaganje. Drugi način je da se ruši kvorum 90 dana, a treći da ne prođe proračun – a tako pada i gradonačelnik”, kazala je.  

“Nismo komunalni redari – mi smo političari. Naš politički cilj su novi izbori za Skupštinu Grada Zagreba”, kazao je Zlatko Hasanbegović. Dodao je kako je trećina Kluba SDP-a prešla Bandiću, a klub Sandre Švaljek više ne postoji. Sadašnji odnosi u Skupštini su negacija političke volje. Potpuno je bespredmetno raspravljati o tome koliko novaca treba za kante ili adventske svjećice. Ako ne postoji 21 tzv. oporbeni zastupnik – imat ćemo nove izbore. Proračun će pasti ili će Bandić naći još tri prebjega”, smatra. 

‘Dignite rukice i imamo izbore’ 

“Da je HDZ stranka koja razmišlja o građanima Zagreba – ovog bi trenutka odlučio da neće čekati sitniš od Milana Bandića nego će prepustiti građanima Zagreba da odluče”, kazao je Gordan Maras. Anka Mrak Taritaš obratila se Hasanbegoviću i kazala kako je njegova stranka jedina u cijelosti ispunila svoja predizborna obećanja – promijenjen je naziv ‘Trga maršala Tita’. “Uvjet pod kojim se može dovesti do izbora za gradonačelnka je – rušenje proračuna. “Imate svojih pet rukica, dođite tamo i nemojte ih dignuti za proračun”, kazala je. “Naš politički cilj su novi izbori, a do njih se može doći neusvajanjem proračuna. Svih treba interesirati samo jedna stvar – postoji li ili ne postoji 21 oporbeni zastupnik”, odgovorio je Zlatko Hasanbegović. Maras je potvrdio kako oni neće dignuti ruke za proračun. 

“Fascinira me kolega Maras koji je mag populizma, a efekt nula. To se vidi po Klubu SDP-a”, kazao je Andrija Mikulić. Prozvao je SDP za političku trgovinu. Maras ga je pozvao da se ‘sabere’.  Sugovornike je pozvao da razmisle o još jednom načinu da dođe do izbora za gradonačelnika – da gradonačelnik ne predloži proračun, ili da ga povuče. Kazao je kako će HDZ kad vidi proračun – o njemu odlučivati, a sugovornike je upitao znaju li koliko izbori koštaju. 

Maske su pale, kazala je Gordana Rusak. “Emisija je pokazala kako nije bitno što će gradonačelnik raditi, cilj je samo rušenje njega i Skupštine. Oporba nije ni vidjela prijedlog proračuna”, kazala je. Maras i Hasanbegović su potom podsjetili kako je gospođa Rusak iz Mosta otišla u HSLS, a potom kod Bandića. Maras je kazao kako i jest problem što su se građani priviknuli da se sve može riještit ‘političku trgovinu’. “Bandić njima drži većinu na razini države, a oni drže Bandića na lokalnoj razini da im rješava probleme”, dodao je. Rusak je više puta ponovila kako nije članica nijedne stranke. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI