Cerar: ‘Ako Hrvatska ne bude poštovala vladavinu prava, ne vidim koja bi država mogla podržati njezin ulazak u Schengen’

screenshot

„Sloveniji je u interesu da Hrvatska postane članica Schengena jer bi to olakšalo zaštitu na granici, ali hrvatska vlada mora za to ispuniti uvjete“, rekao je Cerar

Predsjednik slovenske tehničke vlade Miro Cerar Hrvatsku je upozorio da za ulazak u Schengenski prostor treba učiniti više na sprječavanju ilegalnih migracija i poručio da Hrvatska mora poštovati vladavinu prava.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka s predstavnicima političkih stranaka u novom parlamentu, na kojemu su ilegalne migracije bile jedna od glavnih tema, Cerar je kazao da je zabrinut događajima u BiH koja – kako je dodao – nema nikakve mehanizme za suočavanje s migrantskom problematikom.

“Time se moramo početi baviti kako ne bi došlo do velike koncentracije migranata na vanjskoj schengenskoj granici. Sudionici sastanka podržali su mjere njegove prijelazne vlade na jačanju prisutnosti vojske i policije na granici s Hrvatskom koja po njegovoj ocjeni treba učiniti više na suzbijanju ilegalnih migracijskih tokova.

“Naravno, Sloveniji je u interesu da Hrvatska postane članica Schengena jer bi to olakšalo zaštitu na granici, ali hrvatska vlada mora za to ispuniti uvjete, te dokazati da je granicu sposobna učinkovito štititi, a istodobno i pokazati spremnost za poštovanje pravnih načela i europske regulative”, kazao je slovenski premijer nakon sastanka s predstavnicima političkih stranaka.

“Ako Hrvatska ne bude poštovala vladavinu prava, ne vidim koja bi država mogla podržati njezin ulazak u Schengen”, kazao je Cerar, aludirajući na slovensko-hrvatski prijepor oko arbitraže o granici iz koje je Hrvatska, nakon što je Slovenija kompromitirala postupak, izašla. Migrantski priljev u regiji nije ni izdaleka onako velik kao u velikoj krizi 2015/2016, ali su u regiji još uvijek prisutne i aktivne “kriminalne udruge” krijumčara ljudima čemu se Slovenija uspješno odupire i dobro čuva vanjsku granicu Schengena, pojasnio je Cerar.



Cerar je osudio kao nepotrebnu današnju vježbu Austrije na granici sa Slovenijom kod Šentilja, u kojemu je više od 700 pripadnika vojno-policijske postrojbe Puma u akciji nazvanoj Proborders uvježbavalo mogući represivni odgovor na neki budući migrantski val iz Slovenije, odnosno zatvaranje granice za ilegalne migrante i izbjeglice koji ne mogu u Austriji dobiti azil.
Slovenija je ovoga trenutka sigurna država i na adekvatan način kontrolira vanjsku granicu Schengena, zato za vježbu kakvu danas na granici sa Slovenijom izvodi Austrija ne vidim nikakve potrebe i smatram da je pomalo provokativna, kazao je Cerar.
Vježba austrijske policije i vojske na graničnom prijelazu trebala se održati u nedjelju, ali ju je Austrija odgodila za jedan dan, nakon intervencija iz Slovenije da je potpuno neprimjereno da se takva akcija izvede na slovenski državni praznik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI