Cerar prijeti: ‘Najbolje da Hrvatska sama pristane na provedbu arbitraže, inače…’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Slovenski je premijer kazao da je zadovoljan najavom Plenkovićeva najavljenog odlaska u Bruxelles i susreta Junckersa s hrvatskim premijerom

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u petak u parlamentu da bi najbolje bilo da Hrvatska sama pristane na provedbu arbitražne presude o granici te zaprijetio da će u suprotnom Slovenija biti primorana tužiti ju.

Najbolje bi bilo da Hrvatska pristane na provedbu”, kazao je Cerar, nakon zatvorene sjednice parlamentarnog odbora za vanjske polove na kojoj je s više ministara zastupnicima objašnjavao što njegova vlada čini na provedbi odluke arbitara koju Hrvatska ne priznaje.
Što se tiče mogućeg posredovanja Europske komisije u arbitražnom sporu, Cerar je kazao da očekuje kako bi predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker ili prvi potpredsjednik Frans Timmermans mogli hrvatskoj strani ponuditi “neke konkretne mogućnosti koje bi vodile u provedbu”, te da vjeruje kako će o tim mogućnostima biti informiran slijedećih dana, kad ta inicijativa bude “do neke mjere dovršena” na razini Komisije.
Cerar je u tom svjetlu doživio i jučerašnju najavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će sredinom idućeg mjeseca Junckeru i kolegiju Komisije pojasniti hrvatsku poziciju glede arbitraže, te očekuje da će Komisija djelovati na hrvatsku stranu u smislu prihvaćanja arbitražnog rješenja.
Slovenski je premijer kazao da je zadovoljan najavom Plenkovićeva najavljenog odlaska u Bruxelles i susreta Junckersa s hrvatskim premijerom.

Taj sastanak vidim kao vrlo važan čin jer je i dalje od vrlo velike važnosti da Komisija pokuša nagovoriti Plenkovića i Hrvatsku na stajalište Komisije koje je identično slovenskoj poziciji, a to je da arbitražnu presudu treba provesti”, kazao je slovenski premijer novinarima nakon sastanka.
Cerar je kazao da je u slučaju da Hrvatska ne pristane na provedbu presude arbitara spreman protiv nje poduzeti pravne korake, najprije dostaviti Komisiji materijal o hrvatskom kršenju arbitražne presude i incidentima u Savudrijskoj vali, a onda ako Komisija ne reagira nakon tri mjeseca protiv Hrvatske podići i tužbu pred sudom EU-a u Luxembourgu.
Potvrdio je i izjavu svog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da će u slučaju da Hrvatska ne pristane na provedbu presude Slovenija prije kraja idućeg mjeseca Komisiju predati elemente za tužbu protiv Hrvatske na sudu EU-a.
Slovenski su diplomatski izvori prilikom posjeta slovenskog predsjednika Boruta Pahora ovog tjedna Bruxellesu i njegova razgovora s Junckerom najavljivali da će Juncker u Europsku komisiju pozvati Cerara i Plenkovića na sastanak na kojemu bi Komisija kao posrednik djelovala da se spor riješi.
Slovenski radio u petak je naveo da Cerar poziv za dolazak u Bruxelles po njihovim informacijama još nije primio.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI