‘Činjenice se znaju, samo ih Srbija uspješno ignorira!’

Dusko Jaramaz/PIXSELL

"Nisam zadovoljna napretkom Srbije, ako se to uopće može nazvati napretkom", poručila je Tomašić

Zastupnica u Europskom parlamentu, Ruža Tomašić u svom govoru o “napretku” Srbije u 2016. usprotivila sam se osnivanju regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava. “Činjenice se odavno znaju i Srbiju treba natjerati da ih prihvati!”, poručila je Tomašić.

“Nisam zadovoljna napretkom Srbije, ako se to uopće može nazvati napretkom. Kozmetički se stvari možda mijenjaju, ali suštinski ne, i to će naposlijetku dovesti do rasta nepovjerenja – Europske unije u Srbiju, ali i građana Srbije u Europsku uniju.
Još sam nezadovoljnija stajalištem Komisije koja dozvoljava da se cijeli niz otvorenih pitanja koja Srbija ima s Hrvatskom – a tiču se ljudskih prava, prava vlasništva i poštivanja međunarodnih ugovora i konvencija – izostavi iz ovih pregovora. Od svih tih pitanja samo je granični spor pravo bilateralno pitanje u koje se Komisija i ne treba miješati.
Također, ne vidim nikakvu potrebu za osnivanjem regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava. Iza nas su dva desetljeća suđenja za ratne zločine i činjenice se znaju jako dobro, samo što ih Srbija uspješno ignorira. Ova bi komisija unijela nered i dala dodatan povod Srbiji za ne ispunjavanje obveza.”, kazala je Tomašić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI