Crna Gora odgovorila na provokacije iz Srbije: Evo zašto je vojni izaslanik bio na obilježavanju Oluje

0
583
screenshot

Srpski ministar obrane Aleksandar Vulin ranije je izjavio da mu je žao što je na obilježavanju godišnjice Oluje, koju je nazvao 'proslavom najvećeg stradanja srpskog naroda', vidio časnika crnogorske vojske.

Vojni izaslanik Crne Gore u Hrvatskoj pukovnik Ivan Mašulović sudjelovao je u Kninu na obilježavanju hrvatskog Dana pobjede i domovinske zahvalnosti kao i Dana hrvatskih branitelja u okviru redovnih aktivnosti i na poziv domaćina, u skladu s uobičajenim diplomatskim protokolom, priopćilo je u ponedjeljak crnogorsko Ministarstvo obrane, nakon bujice negodovanja u Srbiji.

“Mašulović nije bio u Kninu da bi slavio bilo čije pobjede ili poraze, niti stradanja bilo kojeg naroda, kako se to zlonamjerno želi insinuirati”, navodi se u priopćenju.

Loading...

“Ta retorika i smještanje ovog bezazlenog civilizacijskog čina u kontekst suludog rata 90-ih ne priliči (…) novom vremenu u kojem su i Crna Gora i Srbija zemlje kandidati u pregovaračkom procesu s EU”, dodaje se.

“Crna Gora je svoj odnos prema stradalima pokazala kad im je to bilo najpotrebnije. Danas je okrenuta sigurnoj europskoj budućnosti i odlučno ide u korak s razvijenim demokratskim zemljama, oslobođena balasta prošlosti. Bez obzira na bilo čija očekivanja, Crna Gora ne želi nikad više biti dio tuđe bitke, već je okrenuta svom razvoju i napretku i izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama u okruženju, što je najbolji put za jačanje regionalne stabilnosti”, navodi crnogorsko Ministarstvo obrane.

“Takav odnos Crna Gora ima i prema bliskoj, prijateljskoj Srbiji, kao i prema bliskoj i prijateljskoj Hrvatskoj, uz to i savezničkoj zemlji u NATO-u. Ovo je pozicija Crne Gore u odnosu na taj događaj. Sve drugo su najobičnije insinuacije, koje uglavnom dolaze od onih koji su i tada, kao i danas, pokušavali lamentirati nad sudbinom poginulih i prognanih i politički profitirati na njihovoj nesreći”, zaključuje se u priopćenju.

Srpski ministar obrane Aleksandar Vulin ranije je izjavio da mu je žao što je na obilježavanju godišnjice Oluje, koju je nazvao ‘proslavom najvećeg stradanja srpskog naroda’, vidio časnika crnogorske vojske.

“Volio bih čuti od predstavnika crnogorske države i vojske da kažu čemu su se radovali i čemu su se obradovali kada su bili na toj velikoj proslavi, da kažu kojem su se protjerivanju obradovali i da nas podsjete ili da podsjete sebe, da su oni bili dio te zajedničke države u vrijeme kada je tih 250.000 ljudi došlo baš u zemlju koju su i oni činili”, rekao je Vulin.

Istim povodom s negodovanjem su reagirali i predstavnici prosrpskih crnogorskih oporbenih stranaka.