CRNA GORA UVODI ‘EKONOMSKO DRŽAVLJANSTVO’ Nova oaza sumnjivog kapitala i utočište krim miljea?

Crna Gora se nakon istaknute želje za brendiranjem destinacije ljubitelja kocke i rajem za offshore kompanije ovaj puta upustila u polje ‘ekonomskog državljanstva’.

Njezin vječni premijer Milo Đukanović već godinama formira zakone i strategije koji služe kao ‘mamac’ za brojne oligarhe, azijske disidente i multimilijardere koji žele eskivirati sudske organe vlastitih nacija.

Cilj ne bira sredstvo

‘Informacija o programu stjecanja crnogorskog državljanstva na temelju posebnog programa ulaganja’ sustav je koji bi s radom trebao početi od 1. listopada i prilagođen je za sve žitelje zemalja izvan Europske unije (oko 2000 kroz tri godine), te podrazumijeva ulaganje od 250.000 eura u nerazvijenom i 450.000 eura u razvijenom području plus stotka za naknadu zahtjeva. Bloomberg ističe da će ovaj zanimljiv projekt raditi tijelo formirano od Due Dilligence agenata, marketinških stručnjaka, renomiranih pravnika i međunarodnih revizorskih kuća – time će se izbjeći eventualne rasprave o moralnoj i etičkoj pozadini neuobičajene mjere. Dodatni razlog njezinog uvođenja je relativno nizak rejting crnogorske putovnice (tek 37. na svijetu) čime bi se morao znatno poboljšati. Stručnjaci navode kako na sličan način posluju i brojne druge države (SAD, Kanada, Australija, Velika Britanija, Švicarska…) no rijetko tko s ovako malim iznosima.

S još jednim bitnim dodatkom – investitori ne smiju imati dosje i trebaju provesti određeno vrijeme u državi. Crna Gora u trenutnom probnom medijskom balonu nije izbacila vlastite zahtjeve pa mnogi vjeruju kako bi kao i ranije mogla poslužiti kao porezni raj ili sigurno utočište sumnjivog kapitala. Program će zasigurno pojačati ekonomiju i tok novca, a cijena takvih mjera nikad nije izazivala rasprave u javnosti. Dapače, stječe se dojam kako ‘cilj ne bira sredstvo’. Još od ‘Casino Royale’ reboota Jamesa Bonda Crna Gora igra na kartu elitnih gostiju pa je ovo samo još jedan od načina privlačenja istih, kako kroz ovakve poteze, tako i kroz razgranatu mrežu Đukanovićevih privatnih kanala – od političkih do poslovnih konekcija, te apsolutnog autoriteta na širem teritoriju države.



‘OffShore Montenegro’ dobar primjer kako sve izgleda u praksi

Porezni raj i offshore računi usred Europe ono su što motivira crnogorsko vodstvo, kao i primarne investitore – ponajviše iz Rusije. Pretvorba i privatizacija protekla je u nešto drugačijem kontekstu od one Hrvatske, pa se poslovanje stranih subjekata nerijetko povezuje s pranjem novca, izbjegavanjem plaćanja poreza ili pravosudnih organa. Projekt ‘OffShore Montenegro’ zato budi ‘kosture iz ormara’ i skepsu prema modelima poput ovoga koji upravo slijedi. Čak je i ukidanjem tog procesa pod ogromnim pritiskom vanjskih interesnih skupina ideja nastavljena u privatizaciji – dojučerašnje sumnjive banke i kompanije samo su se legalizirale masovnim kupnjama domaćih poduzeća, većinom bez pretjerane želje za nastavkom njihovih djelatnosti. Crna Gora tako ne samo da nije punila državnu blagajnu porezima već je služila za ‘igru skrivača’ međunarodnog krim miljea.

Kao i domaćeg, koji je po uzoru na već provedene privatizacije u državama raspadnute Jugoslavije iskoristio poroznosti u priči i preko lažnih stranih tvrtki domaći su politički dužnosnici po povlaštenim informacijama i pravilima preuzimali poslovanje. I narod i dalje duboko vjeruje kako u političkoj sferi te zemlje ‘riba smrdi od glave’. Istraživački novinari navode da su korist iz svega jedino imali određeni političari. A postoji bojazan i da će najnovija mjera ‘ekonomskog državljanstva’ prije svega pogurati privatne interese. Ističe se da su namjere kod svih sličnih strategija sve samo ne nacionalne pod čijom se domenom i epitetom vode. A kako Crna Gora nema praktički nikakav međunarodni rejting, potezom će se okoristiti isključivo oni kojima bi crnogorsko državljanstvo moglo izrazito pomoći na osobnom planom. I nije teško pretpostaviti u kojem smjeru bi ta pomoć išla…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI