Crna Todorićeva knjiga: Ovo je elita koja strahuje od njegova povratka

0
610
YouTube

Velika je lista onih koji su surađivali s Todorićem na razne načine.

Visoki sud u Londonu još je jednom u fokusu pažnje hrvatske javnosti, jer u rukama britanskog suda odluka je o izručenju nekoć najutjecajnijeg hrvatskog poduzetnika Ivice Todorića, domaćim pravosudnim organima. No, Todorićev povratak u Hrvatsko, ako do istoga uopće i dođe, mogao bi se sasvim sigurno neugodno reflektirati na hrvatsku političku scenu, što se dalo naslutiti iz njegovih blogerskih napisa, ali i iz posljednjeg javnog istupa, koji se odvio prije nekoliko tjedana kada je moćni tajkun bio sugovornik novinara Nove Tv Mislava Bage. Gostujući kod Bage, iznio je Todorić svoje viđenje priče o Agrokoru, i to baš u času kada su u javnost dospjeli transkripti svjedočenja nekadašnje ministrice gospodarstva Martine Dalić, u kojima je i premijera Andreja Plenkovića, ali i ministra Gorana Marića duboko involvirala u priču o bivšem Todorićevom koncernu. A iz transkripata koji se pokušavaju ugurati pod tepih i skriti od očiju javnosti, iščitati se može da dvojac u maniri one hebrangovske povremeno nije govorio istinu o svojim vezama sa skupinom Borg, baš kao i s pisanjem famoznog lex Agrokora.

Kako god da bilo nagodba je nedavno okončana, a premijer Plenković se njome pokušava izvući od bilo kakve priče o Agrokoru, iako uskoro na svijetlo dana izlazi i knjiga bivše ministrice u kojoj će iznijeti svoju verziju priče o koncernu. Todorić se nije spasio, ali nije niti u zatvoru, a Agrokor preuzimaju najveći vjerovnici čije je sjedište uglavnom izvan Hrvatske, dok su u konačnici najgore prošli građani koji od te misije nemaju ništa.

Loading...

”Ne mislim da sam bilo kakav bjegunac, mi smo članovi EU, ja postupam u skladu s pravilima EU, postupam i ponašam se po tim pravilima. Činim sve što mi zakon Europske unije omogućava”, kazao je Bagi ovaj nekoć najuspješniji hrvatski poduzetnik.

”Ovdje sam što sam htio probati zaštiti svoje interese i saznati pravu istinu i to predočiti javnosti. Ja se vraćam u Hrvatsku i to brzo. Nije to tako jednostavno. Donijet ću odluku o tome kad ću se vratiti, ne mogu reći kada”, poručio je Todorić ograđujući se od mailova ministrice Dalić s kojima, kako je naveo, nema ništa, o njima je saznao iz medija.  Todorić je dakle odlučio da će se kad, tad vratiti premda nije definirao kada bi to točno trebalo biti, a u tom slučaju mogao bi biti sproveden ravno na ulazna vrata Remetinca, ali neovisno o tome gdje on bio, Todorić prema vlastitom priznanju od Agrokora ne misli odustati te je pred nama po svemu sudeći još jedan obračun s politikom, i istim onim ljudima koji su mu omogućili da zavlada hrvatskom ekonomijom, a koji su ga se odrekli kada je zagustilo.

On se uistinu nema čega bojati pa u taj pohod može krenuti kao osvetnik, a to bi evidentno mogao biti i zanimljiv politički obračun u kojem bi se na meti mogao naći premijer Plenković koji se ovih dana javnosti pokušava dodvoriti govoreći o tome kako je slučaj Agrokor okončan, iako ga svjedočenje Martine Dalić, s kojom Todorić također sprema obračun, demantira. Nadalje, tu je i Božo Petrov, ali i grupa Borg te Ante Ramljak, ali i ministar policije Davor Božinović koji su dopustili ulazag Knighthead Capitalu, kojega je Todorić spominjao i u razgovoru s Bagom. Todorić bi se u svojem obračunu okomiti mogao i na Emila Tedeschija kojega je na svojem blogu već ocrnio, a tu je i niz drugih poduzetnika i tajkuna, političara.

Spomenuti valja Franju Lukovića i Božu Prku, bankare koji su uvelike povezivani s Todorićem. Prvo širenje Agrokora povezano je s kreditima Zagrebačke banke koja u to doba nije bila u inozemnom vlasništvu. Hrvatske institucije tu su priču poslale u zaborav, premda se radi o dvama kreditima od 6 i 80 milijuna maraka, za što je Todorić trebao kupiti zalihe kukuruza i pšenice. Svoju verziju priče istražiteljima pa i javnosti Todorić bi mogao izreći i o Borislavu Škegri, ali i o ljudima koji su ga donedavno tapšali po ramenu, a koji dolaze iz svijeta društveno-političke elite. Aktualni ministar financija Marić, Todorićev je nekadašnji kadar, Damir Kuštrak, zamjenik ministra financija u Račanovoj vladi te se funkcije domogao transferom iz Agrokora. Bivši guverner Željko Rohatinski jedan je od svojevrsnih hrvatskih fenomena. Guvernerske fotelje domogao se iz Agrokora u kojega se opet vratio nakon što ga je sustigla afera s Todorićem.

Prije sedam godina rukovodeću poziciju u Zagrebačkom holdingu napustio je Slobodan Ljubičić, a od afera koje su ga od tamo ispratile sakrio se u Todorićevoj korporaciji.

Sada već kultni film ”Gazda’‘ prezentira još jedan skandalozan upliv politike u rast Todorićeva carstva, jer se u njemu objavljuje dokument o načinu na koji se ovaj domogao vlasništva nad zemljištem u Sv. Jani kod Jastrebarskog, gdje danas ima izvor i punionicu brenda Jana.

Jedan od dokumenata koji je u filmu prezentiran je i ugovor o prodaji gotovo 28 tisuća metara kvadratnih zemljišta na kojem je pozicioniran izvor, a koji je Jamnica kupila od Grada Jastrebarskog za smiješnih 195.839 njemačkih maraka. I u ”pšeničnu aferu” koja datira iz 1995. involviran je Todorić. Tada je, naime, iz robnih zaliha izvedeno 45 tisuća tona pšenice, a tvrtke koje su je čuvale prodale su pšenicu bez znanja države. Agrokor je pak istu tu pšenicu otkupljivao i izvozio, a Vladimir Šeks kune se kako nije točno da nitko za ovaj skandal nije odgovarao zato što je Todorić u to doba bio HDZ-ov donator. Valja u priči o sprezi politike i poduzetništva spomenuti i način na koji se Ivica Todorić domogao vlasništva nad Kulmerovim dvorima.

Dvorac na obroncima Medvednice prije nacionalizacije pripadao je Ferdinandu Kulmeru čija je jedina nasljednica Barbara Kulmer godinama pokušavala sudskim putem doći do povrata vlasništva nad obiteljskom nekretninom. Barbarin otac hrvatski je slikar i posljednji vlasnik dvora u Šestinama, a plemićki posjed po okončanju Drugog svjetskog rata biva nacionaliziran da bi kasnije dvori bili dio imovine državnog poduzeća Astra pa Astra International, zatim Zane i Agrokora, da bi ih na koncu preuzeo Todorić osobno. On na ruševinama dvora gradi novi dvorac registrirajući ga lažno kao hotel kako bi se izbjegla birokratska ograničenja. Zgodna je i lista onih koje je financirao Ivica Todorić u vrijeme kad je bio moćan.

Prema detaljima iz istrage, osim što su novac Todorići rasipali na luksuze, on se slijevao i na neobična sponzoriranja, poput primjerice onoga za portal Autograf osebujnog Drage Pilsela ili pak udruge Zviždač kojom predsjeda najpoznatija hrvatska ‘zviždačica’ Vesna Balenović. Krug je uistinu širok, sada samo ostaje čekati da se Todorić vrati i napokon progovori.